

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε σήμερα να οργανώσει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη σύνοδο, που θα διεξαχθεί κυρίως ψηφιακά, με αντικείμενο την πανδημία Covid-19 και με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η σύνοδος αυτή συζητείτο από τον Ιούνιο έπειτα από πρωτοβουλία του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών. Θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, διευκρινίζει το ψήφισμα που ενέκριναν οι 150 από τις 193 χώρες της γενικής Συνέλευσης. Κανένα μέλος δεν καταψήφισε την πρωτοβουλία, τρία απείχαν από την ψηφοφορία: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αρμενία.
Οι ηγέτες μπορούν να στείλουν μια προεγγεγραμμένη δήλωση διάρκειας 5 λεπτών, η οποία θα προβληθεί στην αίθουσα της γενικής Συνέλευσης, έπειτα από μια εισαγωγή του αντιπροσώπου της χώρας τους, που θα βρίσκεται αυτοπροσώπως στην αίθουσα, διευκρινίζει το κείμενο.
Λόγω των 14 ημερών της καραντίνας που επιβάλλονται στους ξένους επισκέπτες από την πόλη της Νέας Υόρκης, η φυσική παρουσία των επικεφαλής των κρατών μελών είναι ελάχιστα πιθανή και αυτό το μοντέλο μιας συνόδου, εν μέρει ψηφιακής εν μέρει με φυσική παρουσία, υιοθετήθηκε ήδη τον Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ για την ετήσια Γενική Συνέλευσή του.
Κατά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν την ψηφοφορία, οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι αντιτίθενται σε έναν σημαντικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια της Συνόδου, την ώρα που η Ρωσία εξέφραζε τη λύπη της για την υποτίμηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ.
Η Γερμανία επέκρινε ένα ψήφισμα «πολύ ασαφές» για τους στόχους της Συνόδου και η Βρετανία ζήτησε να υπάρξει θέση για τη κοινωνία των πολιτών, σε αυτήν την έκτακτη Σύνοδο.
Σχετικά Νέα
Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση δανείων 4 δισεκ. ευρώ στην Αίγυπτο
Η Ευρωπαϊκή Ένωσηθα χορηγήσει μακροοικονομική βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο κατόπιν συμφωνίας γι’.
ΗΠΑ: Επαναπατρίστηκε ομάδα μεταναστών που συμφώνησε να εγκαταλείψει τη χώρα οικειοθελώς
Μια πρώτη ομάδα μεταναστών χωρίς χαρτιά, τα μέλη της οποίας συναίνεσαν να λάβουν βοήθημα.
ΗΠΑ: Αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων θα λάβει η οικογένεια της γυναίκας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να καταβληθεί ποσό σχεδόν.
Αλλαγή σκυτάλης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: Η Κάθριν Ράιλι αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής επιθεωρήτριας
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Κάθριν Ράιλι ορίστηκε.