Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τις ναυτιλιακές ότι η Ερυθρά Θάλασσα είναι ασφαλής από τις επιθέσεις των Χούθι

Επιχείρηση καθησυχασμού των ναυτιλιακών εταιρειών για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα διεξάγουν τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ, με τον στρατό της χώρας να προσπαθεί να πείσει ότι η πολυεθνική ναυτική δύναμη που έχει συσταθεί εξασφαλίζει τον ασφαλή διάπλου μέσω της Ερυθράς και της Διώρυγας του Σουέζ, παρότι οι Χούθι της Υεμένης δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Το Πεντάγωνο “ασχολείται με τον κλάδο σχεδόν σε καθημερινή βάση για να διαπιστώσει τις ανάγκες του και να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η διεθνής κοινότητα είναι εκεί για να βοηθήσει στον ασφαλή διάπλου”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Bryon McGarry, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την Πέμπτη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επιχείρηση καθησυχασμού δεν φαίνεται να έχει πείσει τις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες, που εξακολουθούν να φοβούνται ότι ένα drone ή ένας πύραυλος μπορεί πάντα να διαπεράσει την άμυνα της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να πλήξει τα πλοία τους.

“Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι ναυτιλιακές εταιρείας την κατάσταση ασφάλειας”, σημειώνει ο Mark Cancian, απόστρατος αξιωματικός των πεζοναυτών και ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. “Αν αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός μπορούν να διατηρήσουν τον ασφαλή διάπλου, τότε νομίζω ότι θα επιστρέψουν. Αλλά αυτήν τη στιγμή πραγματικά δεν μπορούν να είναι σίγουροι”.

Ο Cancian πρόσθεσε σε συνέντευξή του ότι ορισμένες ναυτιλιακές θα συνεχίσουν “να αποφεύγουν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλες. Εκείνες που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές”.

Άλλωστε, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ως συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων, αν και έχουν στοχοποιηθεί και πλοία χωρίς άμεση σύνδεση με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason κατέρριψε έναν πύραυλο και ένα drone πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. “Δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα από τα 18 πλοία στην περιοχή ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί”, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα του κλάδου, το ήμισυ του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχεται τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, αποφεύγει πλέον τη διαδρομή λόγω της απειλής επιθέσεων. Πολλά δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επιλέγουν εναλλακτικά να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, μια μεγαλύτερη -και πιο δαπανηρή- διαδρομή, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου και πολλών καταναλωτικών αγαθών.

Η A.P. Moller-Maersk A/S, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας “το συντομότερο δυνατό από επιχειρησιακής πλευράς”. Ωστόσο, ακόμη και η Maersk προειδοποίησε ότι “ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί στην περιοχή”, προσθέτοντας ότι “δεν θα διστάσει” να επανεκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας με στόχο την προστασία των πλοίων και των υπαλλήλων της.

Ο Gene Moran, αναλυτής αμυντικών θεμάτων και συνταξιούχος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, άλλοτε διοικητής του αντιτορπιλικού USS Laboon που κατέρριψε τέσσερα drones στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο, τόνισε από την πλευρά του ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να περιμένουν από την πολυεθνική ναυτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την προστασία των πλοίων.

“Αυτή η μέθοδος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει την αιτία της απειλής”, ανέφερε ο Moran σε συνέντευξή του. “Οι Χούτι είναι σε θέση να επιχειρούν από τις ανεξέλεγκτες περιοχές της Υεμένης. Κάτι θα πρέπει να γίνει για αυτό. Φαίνεται να κινούμαστε πολύ προσεκτικά όταν οι συνθήκες φαίνεται να απαιτούν μια πιο δυναμική απάντηση”.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας -που ξεκίνησε μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου- να μετατραπεί σε μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση. Ανησυχία που φαίνεται να συμμερίζονται οι ναυτιλιακές εταιρείες.

“Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούσαν να πλήττουν στρατόπεδα των Χούθι, αυτό αναμφισβήτητα θα αύξανε τον κίνδυνο, δεν θα τον μείωνε”, σημειώνει ο Cancian, σύμφωνα με το Bloomberg. “Επομένως, δεν νομίζω ότι οι ναυτιλιακές επιθυμούν ιδιαίτερα κάτι τέτοιο”.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η πολυεθνική ναυτική δύναμη για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας -με την ονομασία Operasperity Guardian- της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ περιλαμβάνει δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες χώρες που δεν θέλουν να κατονομαστούν. Ωστόσο, ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει.

Ο υποστράτηγος Pat Ryder, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο ναυτικός συνασπισμός διεξάγει “περιπολίες” στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Moran πάντως, ανέφερε ότι η μεικτή φύση της απειλής, η οποία περιλαμβάνει πιθανές επιθέσεις από drones, πυραύλους και μικρά σκάφη, καθιστά πιο δύσκολη την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης, επειδή δεν έχουν όλα τα πλοία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τις ίδιες δυνατότητες με τα αμερικανικά.

Προς το παρόν, πάντως, το Πεντάγωνο δηλώσει ότι η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. “Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα για αυτήν την επιχείρηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. “Θα παραμείνουμε με τους εταίρους μας στην περιοχή για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αρθεί η απειλή για τη διεθνή ναυτιλία σε αυτές τις θαλάσσιες οδούς”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα