Οι αλήθειες, τα παράδοξα και οι ενστάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η ιστορία με τα αναδρομικά των συνταξιούχων βρίθει από παραδοξότητες, που ούτε και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πέτυχε να «διορθώσει». Όλα, βεβαίως, θα είχαν μπει σε ρότα τακτοποίησης και οι άμεσα θιγόμενοι, δηλαδή οι συνταξιούχοι, θα είχαν ικανοποιηθεί, αν υπήρχε σχέδιο και πολιτική βούληση.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο Γιάννης Βρούτσης ήταν ο υπουργός Εργασίας το 2012 που συνέταξε και εφάρμοσε τους νόμους 4051 (κατάργηση των πετσοκομμένων δώρων), και 4093, οι οποίοι περιέκοψαν περαιτέρω τις συντάξεις. Οι δύο νόμοι και οι περικοπές που απέρρεαν από αυτούς, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση που ελήφθη στις 10/6/2015.

Ο υπουργός, λοιπόν, που ευθύνεται για το «πετσόκομμα» των συντάξεων και τους δύο αντισυνταγματικούς νόμους, οι οποίοι ακολούθησαν σαν «μικρόβιο» τους συνταξιούχους έως και το τέλος του 2018, είναι αυτός που έχει εκ νέου την ευθύνη για την απόδοση πολιτικής λύσης, επί της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ και την απονομή αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους.

Ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησαν οι κρατήσεις

Η αντιπολίτευση, και δη ο ΣΥΡΙΖΑ, «φωνάζει» προς την κατεύθυνση του υπουργού Εργασίας. Ούτε βεβαίως και εκείνος, επί ημερών Κατρούγκαλου και μετέπειτα Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, που προέβλεπε άμεσο τερματισμό των κρατήσεων και επιστροφή αναδρομικών από τις 10/6/2015 και εντεύθεν.

Επικαλούμενη τις δυσχέρειες σε δημοσιονομικό επίπεδο, μιας και η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακό καθεστώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να σταματήσει τις κρατήσεις στις συντάξεις ή να επιστρέψει αναδρομικά των νόμων 4051 και 4093, που «κληρονόμησε» από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στράφηκε σε μια άλλη λύση, δημιουργώντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, τον περιβόητο νόμο 4387 (Νόμος Κατρούγκαλου), ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2015 και είχε ως στόχο να «θεραπεύσει» τις αδικίες που προέκυπταν από τον νόμο 4093, εμπνεύσεως Βρούτση.

Τι πέτυχε η εν λόγω «θεραπεία»; Να συνεχίζονται κανονικά και με τον… νόμο οι περικοπές Βρούτση (4051-4093), στις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων. Τίποτα δεν άλλαξε ως προ αυτό και ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης που λάμβαναν οι συνταξιούχοι από τον Ιούνιο του 2016, μέχρι και το τέλος του 2018. Τα σημειώματα εμπεριείχαν τις κρατήσεις και αυτές είχαν και το ανάλογο αντίκτυπο στις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων.

Οι ενστάσεις για το ενδεκάμηνο

Υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις τρεις με τέσσερις χιλιάδες, οι συνταξιούχοι που αποτόλμησαν, μετά την απόφαση του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, να διεκδικήσουν δικαστικώς τον τερματισμό των κρατήσεων -που συνεχίστηκαν έως το τέλος του 2018 – και την επιστροφή αναδρομικών. Ακόμη πιο λίγοι, για την ακρίβεια μερικές εκατοντάδες, είναι εκείνοι που είχαν καταθέσει αγωγή μετά την εφαρμογή των νόμων Βρούτση (2012) και πριν την απόφαση του ΣτΕ το 2015.

Όλοι οι παραπάνω, που αποτελούν ένα μικρό ποσοστό στο πολυπληθές «σώμα» των συνταξιούχων, δικαιώνονται οριστικά και αμετάκλητα, όμως τα αναδρομικά που θα λάβουν αφορούν μόνο το ενδεκάμηνο Μάιος 2015 – Ιούνιος 2016. Πρόκειται για το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και στη ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ας σταθούμε στο επίμαχο διάστημα του ενδεκαμήνου και στην απόφαση να δοθούν αναδρομικά που αφορούν μόνο αυτή την περίοδο. Αρθρώνονται σοβαρά επιχειρήματα, πως θα έπρεπε το ΣτΕ να αποφασίσει την επέκταση του χρονικού πλαισίου έως τις 31/12/2018, και αυτό διότι:

Η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου, που τελικά κρίθηκε συνταγματικός, αρχίζει όχι από τη ψήφισή του, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μέχρι και την εν λόγω ημερομηνία, οι κρατήσεις (παράνομες και αντισυνταγματικές των νόμων 4051-4093), συνεχίζονταν κανονικά και βεβαίως, χωρίς την ανάλογη «θεραπεία» που ευαγγελιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου… Παράδοξο «σχήμα» και εξόχως αντιφατικό.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή αναδρομικών περιορίστηκε σημαντικά, λόγω της απόφασης για το ενδεκάμηνο, γεγονός που θα διευκολύνει τυχόν σχέδια της κυβέρνησης για απόδοση των αναδρομικών σ’ όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, θα πρέπει να κινηθεί και να στοχεύσει το υπουργείο Εργασίας. Στερείται λογικής να αναγκάσει – ωθήσει χιλιάδες συνταξιούχους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές και πληρώνοντας τα ανάλογα δικαστικά έξοδα.

Όπως στερείται λογικής, αν τελικώς αποδοθούν τα χρήματα σ’ όλους, έστω και μέσω δόσεων, να μετατραπεί η εν λόγω ενέργεια σε «πεδίο» πολιτικής θριαμβολογίας και επαίνων για τον επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εν προκειμένω του κ. Βρούτση.

Θα θυμίζει κάτι από την περίφημη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα