Οι αδέξιοι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο θέμα των εμβολίων!

Άντε μετά να πείσεις τους ευρωσκεπτικιστές, ότι όσα κηρύττουν, πρεσβεύουν και στον πυρήνα τους εμπεριέχουν την καθολική αμφισβήτηση του οικοδομήματος και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι λανθασμένα… Η νέα κακοδιαχείριση, η έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και αντανακλαστικών που επέδειξαν οι Βρυξέλλες στο ζήτημα των εμβολίων για την αντιμετώπιση του COVID-19, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα δομικά προβλήματα της Ε.Ε, που «καταφέρνει» να περνάει συνεχώς κάτω από τον πήχη!

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Αλήθεια σε πόσα άλλα σφάλματα πρέπει να υποπέσει η ηγεσία της Ε.Ε, πόσες αστοχίες μεγάλου βεληνεκούς και σημασίας πρέπει να συντελεστούν, για να αντιληφθούν οι Βρυξέλλες αλλά και όσοι συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μέγεθος του προβλήματος και της… ανικανότητας; Η Ευρώπη, που αδυνατεί να συντονιστεί σε οικονομικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, που εμφανίζεται διαιρεμένη και χωρισμένη σε στρατόπεδα, που έχει αποβάλει από το λεξικό της τη φράση «κοινή εξωτερική πολιτική», τα έκανε μαντάρα και στο θέμα των εμβολίων.

Σ’ ένα ύψιστο υγειονομικό ζήτημα, που αφορά τη «θωράκιση» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τον COVID-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε και πάλι κάτω από τη βάση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ασφαλώς ασυνεπείς, καθότι μονομερώς αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν, το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των εμβολίων. Και οι όποιες διαβεβαιώσεις έδωσαν, κυρίως η AstraZeneca, μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές από τις Βρυξέλλες, ότι θα επισπεύσουν ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου, δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα.

Το κύρος και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επλήγη για μια ακόμη φορά. Το καλοκαίρι, όταν η πανδημία σάρωνε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, η Ε.Ε. έδειχνε και πάλι νωθρά αντανακλαστικά. Λειτουργώντας σαν ένας υδροκέφαλος γραφειοκρατικός οργανισμός, σπατάλησε πολύτιμο χρόνο-που μεταφράζεται και σε χρήμα- μέχρις ότου καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούσαν τη δημιουργία υγειονομικής ασπίδας του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέσω των εμβολίων. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι το Ισραήλ και ο Καναδάς, έσπευδαν να κλείσουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια κατά του COVID-19.

Πάει περίπατο ο υγειονομικός σχεδιασμός

Το ζήτημα βεβαίως και αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε., αλλά η υγειονομική φροντίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Πώς και πότε η Γηραιά Ήπειρος θα απεγκλωβιστεί από τα δεσμά της πανδημίας και θα μπορέσει να ανασάνει υγειονομικά αλλά και οικονομικά, διότι οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζουν να είναι οξύτατες και εμφανείς σ’ όλα τα επίπεδα.

Προφανώς, ο σχεδιασμός, το χρονοδιάγραμμα και το γενικό πλάνο των Βρυξελλών, αναφορικά με την τροφοδοσία εμβολίων, έχει πάει περίπατο. Μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, και παρά την απέλπιδα προσπάθεια των Ευρωπαίων αξιωματούχων να «καλλωπίσουν» την κατάσταση, η Ε.Ε κινδυνεύει να περικόψει το πρόγραμμα εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της έως και κατά 60%. Αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό, σοκαριστικό, διότι η μεγάλη πλειοψηφία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι ανοχύρωτη και τους επόμενους μήνες ενώπιον του κορωνοϊού.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε ξανά κάτω από τη βάση, σ’ ένα εξόχως σημαντικό τεστ, που αφορά την υγεία και τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Σε κατάσταση πανικού, η ηγεσία της Ε.Ε. επιχειρεί να περισώσει την κατάσταση, ωστόσο η βλάβη φαίνεται ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Ακόμη κι αν οι φαρμακευτικές εταιρείες παραδώσουν εσπευσμένως κάποιες παρτίδες εμβολίων, ο κεντρικός σχεδιασμός και τα βασικά χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να τηρηθούν. Αυτό γίνεται σαφές ακόμη και στον πιο αδαή. Ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να βρίσκεται για αρκετούς μήνες ακόμη εντός της ευρωπαϊκής αυλής και οι πολίτες αλλά και η πραγματική οικονομία θα παραμένουν «αιχμάλωτοι» της πανδημίας.

Πλήγμα και στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας

Το 2021 θα αποτελούσε για την πλειονότητα των χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, το έτος ανάκαμψης (έστω και ισχνής για τη χώρα μας). Υπάρχει, ωστόσο, μια βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και του επιχειρείν, που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω, χάριν, βεβαίως, των αδέξιων χειρισμών της Ε.Ε. στο ζήτημα των εμβολίων. Αυτή η προϋπόθεση δεν είναι άλλη από τον αισθητό περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα καθίστατο εφικτό, αν ο πληθυσμός εμβολιαζόταν μαζικά, εντός των επόμενων μηνών. Πλέον, ουδείς, μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα πάει πίσω, κάτι που φυσικά ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα