Ο Θ. Παφίλης στο Indicator.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέρωσε την Αριστερά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αττικής, Θανάσης Παφίλης εξηγεί στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση γιατί αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση.

Οριοθετεί τους στόχους του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, αποδομεί τον αριστερό μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει τις ανησυχίες του για τα εθνικά θέματα, την οικονομία, την Ε.Ε., την διαιώνιση των μνημονίων και την συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η κυβέρνηση επέμεινε τελικά -παρά τις έντονες αντιδράσεις- στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Το μόνο που επιβεβαιώθηκε και από αυτή την υπόθεση και τη σχετική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, είναι ότι και οι δυο τους συμφωνούν με το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς του διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και γι’ αυτό άλλωστε το διατηρούν. Κατά τα άλλα, τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών και παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια. Το ΚΚΕ στην αναθεώρηση του Συντάγματος πρότεινε να σταματήσει αυτό το καθεστώς, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμμα τήρησαν σιγή ιχθύος.

Αποχωρήσατε από την συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες διαφωνείτε με τη διαδικασία ή και με το περιεχόμενο;

Ασφαλώς και με τα δύο. Να σας πω ότι εκείνες τις μέρες προωθήθηκαν στη βουλή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε και άρον – άρον, μια σειρά πολύ σοβαρών νομοσχεδίων, ανάμεσά τους και οι Ποινικοί Κώδικες, που θα μπορούσαν με άνεση να έχουν τεθεί το προηγούμενο διάστημα και να έχουν συζητηθεί. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική, γεννά μεγάλα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της και το καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Εμείς, ως οφείλαμε, συμμετείχαμε στις επιτροπές και τοποθετηθήκαμε, αλλά δεν μπορούσαμε παρά να καταγγείλουμε και εκεί αυτή την πρακτική και να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία.

Έχετε μακρά εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την συμμετοχή σας το 2004 στη Νομαρχία Αθηνών και στο Ευρωκοινοβούλιο και ως υποψήφιος περιφερειάρχης το 2014, πως κρίνετε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών;

Η μεγάλη εικόνα από το αποτέλεσμα και των τριών καλπών του Μάη είναι ότι σ’ αυτό αποτυπώνεται μια τάση συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και διπολικής εναλλαγής μεταξύ των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει, στα πρότυπα του παλιού δικομματισμού.

Και επ’ αυτού πρέπει να επισημάνουμε τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εφαρμόζοντας τα προηγούμενα χρόνια μια σκληρή μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική και λειτουργώντας κυριολεκτικά ως ο “μεντεσές” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, έδωσε το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για την πολιτική τους!

Και το χειρότερο: Το έπραξε αυτό στο όνομα της αριστεράς και του κινήματος, λερώνοντας αξίες και ιδανικά, απογοητεύοντας προοδευτικούς ανθρώπους και δημιουργώντας κλίμα μοιρολατρίας, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτή τη σημερινή βάρβαρη πολιτική.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης είναι το ΚΚΕ. Στο αποτέλεσμα που απέσπασε το ΚΚΕ, αλλά πολύ περισσότερο στα ψηφοδέλτιά του και δίπλα του στους λαϊκούς αγώνες, εκφράστηκε συμπόρευση από αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, που παλιότερα άνηκαν σε άλλους χώρους και βρίσκουν στην πρόταση και τη δράση του ΚΚΕ τη μόνη έντιμη και φιλολαϊκή διέξοδο.

Μια συμπόρευση που πρέπει να δυναμώσει πολύ περισσότερο ενόψει της μάχης της 7ης Ιούλη, αλλά κυρίως ενόψει των πολλών και πολύ δύσκολων μαχών από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές και ποια είναι η πρότασή σας για την πρόοδο της χώρας μετά την μνημονιακή περίοδο;

Ο στόχος είναι ασφαλώς να βγει από την κάλπη πιο ισχυρό το ΚΚΕ, γιατί η δύναμή του θα αποτελεί εγγύηση πολλαπλάσιας δύναμης για το λαό μας. Απευθυνόμαστε θαρρετά στους ανθρώπους που μας στήριξαν στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές του Μάη, σε όλες ή σε μία από αυτές τις κάλπες.

Στους ανθρώπους που είναι και νοιώθουν αριστεροί, που δεν συμβιβάζονται με την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε πλυντήριο ακόμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που δεν κατέθεσαν τις αξίες και τις σημαίες της αριστεράς, που δεν τις απαρνήθηκαν όπως έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανθρώπους, που μπορεί να χώρισαν κάποια στιγμή, για διάφορους λόγους, οι δρόμοι μας, αλλά παραμένουν στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Σε όσους με “βαριά καρδιά” εναπόθεσαν την ψήφο τους σε δοκιμασμένες επιλογές που γυρνούν πάντα εις βάρος τους, σε όλους όσοι καθημερινά μας λένε ότι θέλουν το ΚΚΕ να πάει καλά, να μας ενισχύσουν αποφασιστικά.

Κι αυτό ακριβώς γιατί η “μεταμνημονιακή περίοδος” που με ρωτάτε δεν θα έχει διαφορές για τους εργαζόμενους από τη “μνημονιακή”.

Το Κόμμα μας κατέθεσε την προηγούμενη 4ετία σειρά προτάσεων νόμου και τροπολογιών για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πραγματικής επαναφοράς του κατώτατου μισθού, των 13ων και 14ων μισθών και συντάξεων, για την κατάργηση των φορομπηχτικών χαρατσιών και πολλά άλλα ακόμη για τους αγρότες, για τα όλα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν. Ξέρετε τί έγινε;

Απορρίφθηκαν όλες τους, με την ουσιαστική συμφωνία και των τριών (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Τέτοια αιτήματα και διεκδικήσεις πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά του ο λαός και το μόνο που τα στηρίζει στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή, είναι μόνο το ΚΚΕ.

Ο αφανισμός των μικρών κομμάτων και η πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ σας φοβίζει;

Νομίζουμε ότι έχει αξία και πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφο για τον λαϊκό κόσμο το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά από κόμματα που μπήκαν στη βουλή ή την ευρωβουλή, όπως εμφανίστηκαν έτσι και εξαφανίστηκαν! Βέβαια αφού επιτέλεσαν το ρόλο τους υπέρ του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής, άλλα λειτουργώντας ως τσόντες σε συγκυβερνήσεις κι άλλα ως ανάχωμα, ως κυματοθραύστης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Κι από αυτή την άποψη πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντοχή που επιδεικνύει το ΚΚΕ, ως αταλάντευτος και συνεπής εκφραστής των λαϊκών αναγκών στη βουλή και στο κίνημα, εμπεριέχει πολύ σημαντική δυναμική για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

Αλλά να σας πω το εξής: Βλέπουμε τώρα πάλι να εμφανίζονται -με την στήριξη ασφαλώς τμημάτων του κεφαλαίου και την υπερπροβολή τους από τα ΜΜΕ- τέτοιες δυνάμεις, όπως πχ το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος “ξέχασε” τις δηλώσεις του ότι “το 70% των μνημονίων είναι καλό”, τη συμμετοχή του στην προετοιμασία του 3ου μνημονίου και την επιστολική ψήφο του υπέρ του 3ου μνημονίου… Αφήστε που ήδη δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ή η περίπτωση του κ. Βελόπουλου, ο οποίος ως γραφικότατος τηλεπωλητής της αλληλογραφίας του με τον Ιησού προσβάλλει έτσι και τους πιστούς, τους χριστιανούς ορθόδοξους και έρχεται τώρα να παίξει ρόλο στην αναμόρφωση του ακροδεξιού χώρου…

Ρωτάμε, λοιπόν, στη διαφαινόμενη -κι ασφαλώς αντιλαϊκή- κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτοδυναμία ή χωρίς, ποιος θα είναι απέναντι; Ποιος θα την αντιπαλέψει; Τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο ή μήπως τα νεόκοπα και γραφικά κόμματα; Η μόνη ψήφος που μετράει για το λαό, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν το κόστος των παροχών του κ.Τσίπρα ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, ανησυχείτε για νέο εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας;

Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που σας είπα και προηγουμένως, ότι δηλαδή το “κυβερνητικό πρόγραμμα” και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένο και προσυμφωνημένο κι από τους δύο -ήδη από όταν μαζί υπερψήφισαν το 3ο μνημόνιο- εφόσον και οι δύο θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις για τη “μεταμνημονιακή εποπτεία”, την επιβολή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι και το 2060!

Όλα αυτά, πότε από τον ένα και πότε από τον άλλο, επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους στο όνομα του “να μην εκτροχιαστεί η ελληνική οικονομία”, για να θωρακίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ομίλων.

Άρα εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο εκτροχιασμός δεν πρέπει να ανησυχεί τους εργαζόμενους, αντίθετα πρέπει να τον επιδιώξει. Σήμερα υπάρχουν, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, όλες οι δυνατότητες για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σύγχρονα δικαιώματα, δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον Πολιτισμό και Αθλητισμό κι αντί αυτού συνέχεια συρρικνώνονται. Αυτός είναι ο βάρβαρος μονόδρομος του καπιταλισμού συστήματος και ο λαός πρέπει να τον απορρίψει, να τον αντιπαλέψει και να περπατήσει το δικό του δρόμο.

Πιστεύετε πως η ΕΕ οδεύει προς διάλυση με την έξαρση του εθνικισμού και πως πρέπει να προστατευτεί η εθνική κυριαρχία μας;

Το ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ, ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών, εξαρτάται από τις εξελίξεις στην οικονομία των χωρών της και διεθνώς, που τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, ακόμη από τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνήσεων και μονοπωλίων στο εσωτερικό της. Όχι, πάντως από την άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, γιατί με αυτούς συνεργάζονται μια χαρά!

Τέτοια είναι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Τέτοιες δυνάμεις κυβερνούν ή συγκυβερνούν σε μια σειρά χώρες, τέτοιες δυνάμεις στήριξε επίσημα η ΕΕ στην Ουκρανία, για να προωθήσει τη λεγόμενη “Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση”… Άρα πώς είναι η ΕΕ το “κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι”;

Εδώ μέχρι και την πιο απάνθρωπη ψυχροπολεμική προπαγάνδα περί “σιδηρούν παραπετάσματος” συνυπέγραψαν όλοι τους -και ο κ. Τσίπρας- τον περασμένο Μάη.

Στο άλλο σκέλος του ερωτήματός σας -κι αυτό που θα σας πω επιβεβαιώνεται κι από τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο- είμαστε καθαροί ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν προστατεύουν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα τα γκριζάρουν κι αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Η υπερσυγκέντρωση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια σας προβληματίζει, φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ;

Χρειάζεται ο λαός μας, οι άλλοι λαοί της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, σε αντίθεση με τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για “τζούφιες γεωτρήσεις”. Πρέπει να προβληματιστεί ο ίδιος για το γεγονός ότι η τουρκική αστική τάξη προωθεί τις επιθετικές της επιδιώξεις στην περιοχή, παρότι η Τουρκία είναι “σύμμαχός” μας στο ΝΑΤΟ και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.

Αποδεικνύεται ακόμη το εξής: Ότι όσο ο φυσικός και ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, όλα τα πλουτοπαραγωγικά εργαλεία μιας χώρας βρίσκονται στα χέρια των λίγων, των καπιταλιστών, αυτά αντί να αξιοποιούνται προς όφελος των λαών, μετατρέπονται σε πηγή μεγάλων κινδύνων, ακόμη και πολεμικών συρράξεων.

Λύση απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους μπορεί να δοθεί μόνο από την αλληλεγγύη, τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο κοινοβουλευτισμός έχει απαξιωθεί στα μάτια του πολίτη τόσο σε εφαρμογή όσο και στα πρόσωπα. Πως θα ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου που απέχει συνειδητά όλο και περισσότερο από κάθε εκλογική διαδικασία;

Κατά τη γνώμη μας δεν είναι παράλογη ούτε κι αδικαιολόγητη η αποστροφή που δείχνει ένας κόσμος απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι άλλωστε που επιβάλλει, μέσω των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και συνεργασιών των κομμάτων εντός βουλής, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ματώνουν το λαό για λογαριασμό των λίγων, των καπιταλιστών.

Και δίπλα σε αυτό βλέπουμε ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν -τα τελευταία 4 χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ- επέδειξαν αλαζονεία στον τρόπο άσκησης της πολιτικής τους, έφερναν τα δωράκια στις “ελίτ” το ένα μετά το άλλο, φωτογραφικές τροπολογίες και ρυθμίσεις και πόσα άλλα – όλοι τους πλην του ΚΚΕ κι ο κόσμος μας το αναγνωρίζει αυτό. Αυτή η -κυριολεκτικά σάπια- κατάσταση ξέρετε είναι στο dna του συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τις ριζικές αλλαγές χρειάζονται στο επίπεδο της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους.

Όμως η “αποχή” ως αντίδραση είναι “τουφεκιά στον αέρα”, όχι μόνο δεν αποτελεί απάντηση απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά τους λύνει και τα χέρια.

Ο λαός μας πρέπει να αποκτήσει πρώτα απ’ όλα εμπιστοσύνη στη δύναμή του, που είναι μεγάλη, αλλά δυστυχώς ακόμα αναξιοποίητη και να συμμετέχει στους αγώνες, στην πάλη και τη διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν και τα παιδιά του. Και φυσικά στις εκλογές να συμμετέχει και να δυναμώνει το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Θα έχουμε κυβερνησιμότητα το βράδυ της 7ης Ιουλίου;

Ισχυρό ΚΚΕ πρέπει να έχουμε το βράδυ των εκλογών, ακριβώς για να αντιπαλεύει από τη σκοπιά των συμφερόντων και των αναγκών του λαού μας την “κυβερνησιμότητα” -αυτοδύναμη ή μη- που όπως έχει αποδειχθεί από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, τον τσακίζουν με μνημόνια κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, για να τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τώρα, αν με ρωτάτε ποια είναι η πρόβλεψή μας για τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πρέπει να αφορά καθόλου τους εργαζόμενους, ίσα-ίσα πρέπει να τους κοντύνει και τους δυο και να βάλουν στην κάλπη μόνο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία

Ευχαριστώ πολύ, Ισχυρό ΚΚΕ η μόνη Φωνή Αντίστασης

Σχετικά Νέα