Ο σεισμός στην Κωσταντινούπολη απειλεί τα βυζαντινά τείχη

Ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου άφησε, εκτός από τρομαγμένους πολίτες, και αρκετές ζημιές.

Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ρωγμών στα ιστορικά βυζαντινά τείχη. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε μερικούς από τους προμαχώνες των τειχών στο Γεντικουλέ (Επταπύργιο) της Κωνσταντινούπολης και ειδικά στα σημεία που τα τείχη χωρίζονται στα δύο, οι ρωγμές μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες, αναφέρεται.

Όπως επισημαίνεται ειδικά σε κάποια τμήματα των ιστορικών τειχών του Γεντικουλέ, στο τμήμα των προμαχώνων, σημειώθηκαν σοβαρές ρωγμές και ένα σημείο είναι έτοιμο να κοπεί στα δύο.

Δυστυχώς, μεταξύ των κτισμάτων που επλήγησαν από το σεισμό μεγέθους 6 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη χθες το μεσημέρι, ήταν και τα ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης που έχουν επιζήσει εδώ και 16 αιώνες.

Τα «Θεοφύλακτα» Θεοδοσιανά Τείχη

Ως Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά τα χερσαία τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος Β’ «εντοίχισε» την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του επάρχου των πραιτορίων της Ανατολής Ανθέμιου, ενώ μετά από ένα σεισμό επισκευάστηκαν και απέκτησαν την τελική τους μορφή το 447.

Η ισχυρή διπλή σειρά των τειχών προστάτευσε την πόλη και κατά συνέπεια την Αυτοκρατορία σε πολλές πολιορκίες δια μέσω των αιώνων, οδηγώντας στην προσωνυμία τους ως «θεοφύλακτα». Η μόνη φορά που παραβιάστηκαν από εχθρό ήταν το 1453, όταν οι Οθωμανοί, με τη χρήση ισχυρού πυροβολικού, τα διέσπασαν και κατέλαβαν την πόλη, καταλύοντας έτσι και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα