Ο Πούτιν πρότεινε στον Ερντογάν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στις επενδύσεις

Russian President Vladimir Putin, right, and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands after their joint news conference following the talks in the Bocharov Ruchei residence in the Black Sea resort of Sochi in Sochi, Russia, Monday, Sept. 17, 2018. Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets for the second time in 10 days with Russia's Vladimir Putin. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι χαρά του που συναντάται ξανά με τον Ερντογάν και που συζητά με τον τούρκο ομόλογό του τα ζητήματα αυτά.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ρωσία εφαρμόζουν κοινά πρότζεκτ και όπως εξήγησε η Άγκυρα θα συμμετάσχει ως χώρα εταίρος στη ρωσική βιομηχανική διοργάνωση Innoprom τον Ιούλιο.

Ο Πούτιν συνέχισε αναφερόμενος στην αύξηση στις διμερείς σχέσεις στον τουρισμό.

“Τον περασμένο χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Τουρκία. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Και φυσικά δεν είναι φιλάργυροι. Οι τουρίστες μας ξέρουν πώς να χαλαρώνουν. Τα έσοδα για τους τούρκους εταίρους μας ανήλθαν σε πέντε δισ δολάρια”.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ξεκίνησε τη συνάντηση όπως κάνει πάντα, δηλαδή χαιρετίζοντας τον Πούτιν και χαρακτηρίζοντάς τον έναν “καλό φίλο”.

“Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόσφατα δώσαμε μια ώθηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις”, είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η επόμενη συνάντηση μιας κοινής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και αναφέρθηκε στην εφαρμογή του πρότζεκτ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη μονάδα του θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023.

“Από την άλλη, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο μη πυρηνικός εξοπλισμός να προέρχεται από την τουρκική αγορά”, είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος εξάλλου επισήμανε ότι η αγάπη των ρώσων τουριστών για την χώρα του παρέχει μια επιπλέον ώθηση για την ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας φιλοξενίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα