O N. Δένδιας στο Indicator.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί το θεσμικό πλαίσιο

O πρώην Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος Bουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και την Δάφνη Γρηγοριάδη ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματικό «πραξικόπημα», με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα για αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Όσον αφορά την οικονομία, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας αναφέρει ότι αυτή στηρίζεται στα πήλινα πόδια της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων πλεονασμάτων, ενώ επισημαίνει ότι το κόμμα του έχει μία εντελώς διαφορετική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και για την ύπαρξη ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων. Σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι θα δοθεί καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στον Κ. Μητσοτάκη αλλά διευκρινίζει πως αυτό δε σημαίνει αδυναμία επίτευξης συνεργασιών.

Τέλος σχετικά με την επόμενη μέρα, ο κ. Δένδιας εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη της.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια, υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας, στο indicator.gr και στη Δάφνη Γρηγοριάδη

Ως νομικός γνωρίζετε καλά την νομοθεσία. Τι έχετε να πείτε για τις αλλαγές που επιχείρησε η Κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη;

Η συγκεκριμένη απόπειρα της κυβέρνησης αποδεικνύει και τη βαθύτατη περιφρόνησή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Aποχωρώντας ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε ένα συνταγματικό «πραξικόπημα», προκειμένου να ορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρότι είχε ήδη απολέσει τη λαϊκή εντολή και είχε ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες. Η απόπειρα αυτή αποτελεί επίσης ένα ακόμη σύμπτωμα της συστηματικής προσπάθειας εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το διάστημα της θητείας της.

Eφόσον συμφωνείτε με την Κυβέρνηση στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, ποιος είναι ο λόγος που δεν την ψηφίσατε, λίγο πριν κλείσει η Βουλή;

Η θέση μας ήταν και είναι κατά της μείωσης του αφορολόγητου και για αυτό άλλωστε προ δύο μηνών καταθέσαμε τη σχετική πρόταση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε δεν την ψήφισε, οφείλει να μας εξηγήσει το γιατί, αντί να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία επειδή αντέδρασε στη διακωμώδηση της νομοθετικής λειτουργίας. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια τους η απερχόμενη κυβέρνηση και να καταργήσει ένα μέτρο που η ίδια νομοθέτησε, τη μείωση του αφορολόγητου, λίγα 24ωρα προτού κλείσει η Βουλή.

Η κατάθεση άλλωστε συνεχών και αποσπασματικών τροπολογιών από την κυβερνητική πλειοψηφία τις τελευταίες ημέρες ή και ώρες που παρέμεινε ανοιχτή η Βουλή, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση κομματικών της φίλων ή και συγγενών στελεχών της. αποτέλεσε μία πράξη αυτογελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται η Κομισιόν να μη πιστεύει πως η οικονομία είναι το ατού του κύριου Τσίπρα, μιας και κρούει έντονα τον τελευταίο καιρό προειδοποιητικό καμπανάκι για την ανάπτυξη, βάζοντας στο στόχαστρο και τα «θετικά» μέτρα της κυβέρνησης, όπως το επίδομα στους συνταξιούχους. Ποιο το σχόλιο σας ;

Ούτως ή άλλως μια οικονομία που βασίζεται στα πήλινα πόδια της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων και των υπέρογκων πλεονασμάτων, δεν μπορεί να είναι «ατού» για την απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Αντιθέτως, η οικονομική της πολιτική αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους καταψήφισής της στις Ευρωεκλογές και ας παριστάνουν κάποιοι στις Βρυξέλλες ότι τώρα το… ανακάλυψαν!

Η εμμονή επίσης σε αποσπασματικά και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση επιδόματα δεν οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε μοίρασμα της μιζέριας. Κατανοούμε όμως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, κάνοντας λόγο για «13η σύνταξη», ακόμη και αυτό το επίδομα μπορεί να ήταν μία «ανάσα» για κάποιους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, το να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των αδυνάμων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο εμείς καθιερώσαμε, αποτελεί μία εντελώς διαφορετική στρατηγική.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση, με στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ώστε να υπάρξει και ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας για τα ασθενέστερα στρώματα. Η πολιτική αυτή είναι που θα επιτρέψει με τη σειρά της την εκλογίκευση των φορολογικών επιβαρύνσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και την πραγματική μείωση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ας μην γελιόμαστε. Μετά από μία πολυετή οικονομική κρίση και ύστερα μάλιστα από μία παλινδρόμηση στην ύφεση το 2015 – 2016, η οικονομία δε σώζεται με 1,3% μόλις αύξηση του ΑΕΠ. Δεν σώζεται επίσης αν δεν αναπνεύσει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η μεσαία τάξη, την οποία συνέθλιψε με την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύετε πως θα ανοίξει περαιτέρω η ψαλίδα Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Κι αν η Νέα Δημοκρατία επιτύχει την αυτοδυναμία, θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με πρόσωπα από άλλους χώρους ή θα είναι μία μονοκομματική κυβέρνηση;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ακριβές εύρος της διαφοράς, αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι θα δοθεί καθαρή εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, δεν χρειάζεται εφησυχασμός ή αλαζονεία. Πρέπει με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά μας και να πείσουμε ακόμη και πολίτες που δεν μας ψήφισαν ποτέ στο παρελθόν, αυτήν τη φορά να μας εμπιστευθούν.

Πρέπει επίσης να μην πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, την οποία συνειδητά επεδίωξε όλη την τελευταία δεκαετία ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας έναν «αγανακτισμένο» πολιτικό λόγο ή ακόμη και μια ρητορική μίσους, σε μια σειρά από ζητήματα. Οφείλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και θα το πράξουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη συνεργασία με όσους θέλουν και μπορούν να στηρίξουν την εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων αλλά δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» του κινδύνου της πτώσης της κυβέρνησης.

Την επόμενη μέρα των εκλογών τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Είστε έτοιμοι να Κυβερνήσετε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές με τεκμηριωμένες προτάσεις για κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας και με έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη ανάταξης της οικονομίας. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κυβερνήσουμε, έχοντας τεράστια εμπειρία αλλά και έχοντας διδαχθεί από τα λάθη μας. Κυρίως, όμως. έχουμε την βούληση να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, μακριά από το τοξικό και διχαστικό περιβάλλον της τελευταίας πενταετίας και των όσων βιώσαμε επί κυβέρνησης Τσίπρα, με την παροιμιώδη διαχειριστική της ανεπάρκεια.

Σχετικά Νέα