Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί τους συμμάχους για “φάρσα” στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις. Ένας από τους αποδέκτες είναι πιθανότατα ο Olaf Scholz. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα. Η Ουκρανία προειδοποιεί για την περικύκλωση μιας πόλης στα ανατολικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να στηρίξουν τη χώρα μακροπρόθεσμα και προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας πιθανής ρωσικής νίκης. Σε άρθρο γνώμης για την εφημερίδα The Sunday Times, ο Τζόνσον έγραψε ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει “τη στρατηγική αντοχή να επιβιώσει και τελικά να κερδίσει”.

“Ο χρόνος είναι πλέον ο κρίσιμος παράγοντας”, έγραψε ο Τζόνσον στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο αργά το βράδυ του Σαββάτου. Όλα θα εξαρτηθούν τώρα από το “αν η Ουκρανία ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα ταχύτερα από ό,τι η Ρωσία ανανεώνει την επιθετική της ικανότητα”. Το καθήκον των συμμάχων, είπε, είναι να “διασφαλίσουν ότι ο χρόνος θα παίξει υπέρ της Ουκρανίας”.

Στην εισήγησή του, ο Τζόνσον διατύπωσε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για “διαρκή οικονομική και τεχνική βοήθεια” προς την Ουκρανία. Μερικά από αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν “για τα επόμενα χρόνια” και ενδεχομένως να ενισχυθούν.

Ο Τζόνσον προειδοποίησε ρητά κατά της μόνιμης αποδοχής των ρωσικών εδαφικών κερδών στην Ουκρανία. Αν επιτρέψουμε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να το κάνει αυτό, ο κόσμος δεν θα γίνει πιο ειρηνικός. Ο Τζόνσον έγραψε κυριολεκτικά: “Μια τέτοια φάρσα θα ήταν η μεγαλύτερη νίκη ενός επιτιθέμενου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο Τζόνσον είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Σελένσκι. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, προσέφερε στο Κίεβο ένα “σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”.

Αντίστοιχα, οι βρετανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να “εκπαιδεύουν έως και 10.000 (Ουκρανούς) στρατιώτες κάθε 120 ημέρες”.Την Πέμπτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να μην χαλαρώσουν στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να διαρκέσει χρόνια”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, αναφερόμενος στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. “Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία”.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου “δεν συγκρίνεται με το τίμημα που οι Ουκρανοί πρέπει να πληρώνουν καθημερινά με πολλές ζωές”. Εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάρει από τον πόλεμο “το μάθημα ότι μπορεί να συνεχίσει όπως έκανε μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008 και την κατάληψη της Κριμαίας το 2014”, τότε τα κράτη του ΝΑΤΟ θα πληρώσουν “πολύ υψηλότερο τίμημα”.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η δυτική αμυντική συμμαχία δεν θα παρέμβει στις μάχες. “Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην αυτοάμυνά της, αλλά δεν είναι μέρος της σύγκρουσης”, δήλωσε. “Βοηθάμε τη χώρα, αλλά δεν θα στείλουμε στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αργότερα αυτό το μήνα, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι η συμμαχία θα δηλώσει ότι “η Ρωσία δεν είναι πλέον εταίρος, αλλά απειλή για την ασφάλειά μας, την ειρήνη και τη σταθερότητα”. Η άνοδος της Κίνας αποτελεί επίσης “πρόκληση για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ασφάλειά μας”.

Ο Στόλτενμπεργκ εκτιμά ότι περαιτέρω δυτικές παραδόσεις όπλων θα μπορούσαν να αλλάξουν αποφασιστικά την πορεία του πολέμου. Με περαιτέρω “σύγχρονα όπλα”, αυξάνεται η πιθανότητα “να μπορέσει η Ουκρανία να εκδιώξει και πάλι τα στρατεύματα του Πούτιν από το Ντονμπάς”.

Ο κυβερνήτης της ουκρανικής υποπεριοχής Ντονμπάς, του Λουχάνσκ, Serhij Hajdaj, προειδοποίησε κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης του ρωσικού πολέμου στην περιοχή και ζήτησε από τη Δύση πρόσθετα όπλα. “Είναι καλό που η Δύση μας βοηθάει, αλλά έρχεται πολύ αργά”, δήλωσε ο Hajdaj σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Είπε ότι “δεν έχουν απομείνει ασφαλή μέρη” στην περιοχή του Λουχάνσκ μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις.

Ο Hajdaj ζήτησε την παράδοση όπλων “μεγάλου βεληνεκούς”, τα οποία θα πρέπει να “φθάσουν γρήγορα”. Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές μονάδες θα μπορούσαν να περικυκλώσουν την πόλη Λισιτσάνσκ, αποκόπτοντάς την από τον ανεφοδιασμό μέσω των δρόμων πρόσβασης. “Αυτό είναι θεωρητικά εφικτό. Πρόκειται για πόλεμο, όλα μπορούν να συμβούν”, δήλωσε ο Hajdaj στο AFP.

Οι μάχες του πολέμου επικεντρώνονται σήμερα στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στη στρατηγικής σημασίας πόλη Sjewjerodonezk στο Λουχάνσκ, όπου ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει εδώ και μέρες το χημικό εργοστάσιο Asot. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται εκεί. Ο ουκρανικός στρατός δέχεται επί του παρόντος πυρά κατά ρωσικών μονάδων από το γειτονικό Λισσιτσάνσκ.

Οι συνθήκες για τους αμάχους είναι καταστροφικές στο Lyssychansk. Στην πόλη δεν υπάρχει ούτε υποδοχή κινητής τηλεφωνίας ούτε πρόσβαση στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υπόλοιποι πολίτες μαγειρεύουν με φωτιές και αναζητούν καταφύγιο σε υπόγεια.

Σύμφωνα με τον Hajdaj, “περίπου το 10%” των κατοίκων εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη. “Προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Αλλά κάποιοι απλά αρνούνται”, είπε.

Ο Hajdaj αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει ένα “μικρό ποσοστό” κατοίκων στην περιοχή του Λουχάνσκ που ελπίζει ότι η Μόσχα θα οικοδομήσει εκεί έναν “ρωσικό κόσμο”. Ο πρόεδρος Volodymyr Selenskyj, ο οποίος είχε μόλις εκλεγεί εκείνη την εποχή, είχε διορίσει τον Hajdaj, ο οποίος γεννήθηκε στο Sjewjerodonezk, κυβερνήτη το 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα