Ο Μπάιντεν βλέπει «σύντομα» αλλαγή στις σχέσεις της G7 με την Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν για ενιαία προσέγγιση ως προς τις σχέσεις με την Κίνα. Οι ΗΠΑ είχαν απευθύνει έκκληση για διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από μία χώρα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να έχει επικοινωνία με το Πεκίνο.

«Δεν επιδιώκουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα αλλά να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας μαζί της», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τριήμερη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της G7.

Όπως είπε, οι χώρες της G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ όσον αφορά την «αντίσταση στον οικονομικό καταναγκασμό και την αντιμετώπιση επιβλαβών πρακτικών που βλάπτουν τους εργαζομένους μας».

Οι ηγέτες της G7 περιέγραψαν την κοινή προσέγγιση για «αποσύνδεση, όχι αποσύνδεση» της οικονομικής δέσμευσης με την Κίνα σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία αντέδρασε, καλώντας την G7 να σταματήσει να πυροδοτεί την αντιπαράθεση και τον διχασμό.

Παρά την αντίδραση, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι περιμένει βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα «πολύ σύντομα» μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από περιστατικό νωρίτερα φέτος, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν κινεζικό αερόστατο που πέταγε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.

«Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτή την επικοινωνία», είπε ο Μπάιντεν. Όπως εξήγησε, είχε συμφωνήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας πέρυσι να κρατήσει ανοιχτές τις επικοινωνίες, αλλά όλα άλλαξαν μετά από «ατο ανόητο μπαλόνι που μετέφερε κατασκοπευτικό εξοπλισμό».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι μία αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, επαναλαμβάνοντας το σχόλιό του στους δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του.

«Όσον αφορά τις συνομιλίες μαζί τους, νομίζω ότι θα δείτε το ‘ξεπάγωμα’ πολύ σύντομα», είπε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα