Ο Κρούγκμαν προειδοποιεί για «δημοσιονομική βόμβα»

Η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός μπορεί να εκτοξεύσει την ανεργία στις ΗΠΑ στο 20% ως τα μέσα Απριλίου, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο Twitter.

O Κρούγκμαν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο αντίκτυπος των μαζικών απολύσεων, της απώλειας εσόδων και της δημοσιονομικής σύσφιξης σε πολιτειακό επίπεδο συνιστά μια «τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα».

Οι κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν το κλειδί για μια γρήγορη ανάκαμψη και χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από τα 2 τρισ. δολάρια που έβαλε στην άκρη το Κογκρέσο για το πρόγραμμα τόνωσης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Business Insider.

«Χάνουν φορολογικά έσοδα. Έχουν επιπρόσθετες δαπάνες. Θα πρέπει να το αναπληρώσουν αυτό στο κοντινό μέλλον, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν απολύσεις» σημείωσε. «Θα είναι παρόμοιο με ότι συνέβη μετά την κρίση του 2008 όταν οι απολύσεις δασκάλων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποτέλεσαν κύριο παράγοντα για την καθυστερημένη ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Σχετικά Νέα