Ο. Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. εκτοπίζει το Δημόσιο από τον ρόλο του ως εργαλείο ανάπτυξης

Για υποβάθμιση του βασικού ρόλου του κράτους ως εργαλείου ανάπτυξης και πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, μίλησε στην Βουλή η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.

Σε παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων για το σχέδιο Ελλάδα 2.0. η κυρία Γεροβασίλη αναφέρθηκε παράλληλα το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις ψηφιακές δράσεις και υποδομές, τονίζοντας με έμφαση ότι εάν δεν είχε συγκροτηθεί η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, το Δημόσιο σήμερα θα κατέρρεε.

Αναλυτικά η ομιλία
“Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 19 δις άμεσων πληρωμών και των 13 δις δάνεια, που εύκολα αύριο μπορεί να εξελιχθούν σε προαπαιτούμενα και αιρεσιμότητες, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο σκέλος της Δημόσιας Διοίκησης.

Σχετικοί από το σχέδιό σας είναι ο “Πυλώνας 2: για την ψηφιακή μετάβαση” και ο “Πυλώνας 4: για τις ιδιωτικές επενδύσεις και το θεσμικό μετασχηματισμό”.

Πιο συγκεκριμένα ο “Άξονας 2.2.: για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους” και ο “Άξονας 4.2.: για τον Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης”.

Δεσμεύετε με αυτούς τους Άξονες, κ.κ. της Κυβέρνησης, συνολικά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για τη δημόσια διοίκηση.

Τί σκοπεύετε να κάνετε όμως με αυτούς τους πόρους;

Αν μπορούσα να δώσω έναν τίτλο θα έλεγα ότι με το σχέδιό σας επιχειρείτε τον πλήρη εκτοπισμό του Δημοσίου από το ρόλο του ως εργαλείο για την ανάπτυξη και από το ρόλο του για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.

Στο Εθνικό σχέδιο, βεβαίως, παρέχετε έναν κατάλογο έργων.

Πολλά από αυτά –αν και δεν το λέτε- είναι συνέχεια της “Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιο 2020” που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Όμως, η Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση, την οποία είχα την τιμή να παρουσιάσω ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ήταν πολλά παραπάνω από απλά ένας κατάλογος έργων.

Ήταν μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική στρατηγική που εντοπίζοντας τις παθογένειες, προέβαινε στην μεθοδολογική εξεύρεση λύσεων.

Με εργαλείο τη νομοθετική εξυγίανση, η Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση “κούμπωνε” με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021.

Προέβλεπε τον διυπουργικό συντονισμό, την ολιστική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του συστήματος H.R.M.S. (από τον προγραμματισμό προσλήψεων, μέχρι τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, τα ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας, την ηλεκτρονική αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων,

την κινητικότητα στο Δημόσιο, το Μητρώο Στελεχών, την ψηφιακή επιμόρφωση σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ).

Δρομολογήθηκε το κυβερνητικό νέφος, το G-Cloud, η Εθνική Ψηφιακή Πύλη, το Ψηφιακό ΚΕΠ.

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) για τη διασύνδεση ηλεκτρονικά 21.000 φορέων, την παροχή 150.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών σε δημόσιους λειτουργούς και την εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Και βέβαια το εμβληματικό έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ για τις τηλεπικοινωνίες στο Δημόσιο.

Θυμίζω ότι παραλάβαμε το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι” στον αέρα, χρόνια απλήρωτο. Και το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” κινδύνευε να μείνει χωρίς χρηματοδότηση.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, το Δημόσιο θα κατέρρεε, αν δεν είχαμε βρει λύση για να συνεχίσουν να παρέχονται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο.

Με νομοθετική πρωτοβουλία το 2018 διασώσαμε το έργο και δρομολογήθηκε η λειτουργία του “τηλεπικοινωνιακού δικτύου” για όλο το Δημόσιο, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες μειωμένου κόστους για πάνω από 34.000 κτίρια του Δημοσίου.

Όλα αυτά έγιναν ή δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερε ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο.

Στ’ αλήθεια είναι μεν θετικό, δεν είναι όμως ψηφιακή επανάσταση ότι συγκεντρώθηκαν σε ένα site οι ψηφιακές υπηρεσίες που κατά το μεγαλύτερο μέρος, ήδη παρέχονταν από το Δημόσιο.

Ούτε είναι επανάσταση ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω Τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis.

Ερωτώ λοιπόν: Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση;

Θέλετε απολύσεις; 1 πρόσληψη κάθε 5 αποχωρήσεις όπως μας λέγατε προεκλογικά;

Θέλετε δημοσίους υπαλλήλους ή θέλετε ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου;

Σας ρωτώ γιατί με προβλημάτισε ιδιαίτερα η ορολογία που χρησιμοποιείτε στη σελ. 29, όπου μιλάτε για παροχή “πελατοκεντρικών” υπηρεσιών από το Κράτος.

Από πότε ο πολίτης έγινε πελάτης;

Θα πληρώνει μήπως και extra για τις υπηρεσίες που δικαιούται;

Επίσης, τί εννοείτε με τον όρο “αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρωπίνου δυναμικού” στο Δημόσιο;

Πώς εννοείται την προσέλκυση και επιλογή υποψηφίων για θέσεις ευθύνης;

Εννοείται τα γνωστά deals με τα άριστα γαλάζια golden boys με παχυλούς μισθούς και χωρίς πτυχία; Και αυτό εντάσσεται σε πολιτική για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;!

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αποκαλύπτουν το στρατηγικό σας σχέδιο.

κ.κ. της Κυβέρνησης,

Θέλω να αναφερθώ και στα έργα που περιγράφετε. Κοιτάξτε δεν αρκεί, ούτε βοηθά σε τίποτα η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Ούτε είναι δυνατόν χωρίς προτεραιοποίηση, χωρίς ιεράρχηση να περιγράφετε στο Εθνικό Σχέδιο σχεδόν τυχαία μια σειρά έργων.

Για παράδειγμα, δεν είναι της ίδιας προτεραιότητας ή βεληνεκούς η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη στρατιωτική θητεία (όσο απαραίτητες κι αν είναι).

Ούτε είναι δυνατόν για παράδειγμα να απολύονται οι υπάλληλοι στα ΕΛΤΑ, να έχει αποψιλωθεί το δίκτυό τους και να φημολογείται η ιδιωτικοποίησή τους και εσείς να περιγράφετε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ, ενώ τόσο καιρό τα απαξιώνετε.”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα