Ο γαλλοϊταλικός άξονας απέναντι στον «σκληρό» Λίντνερ-Η μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικό για να προκαλέσει συνειρμούς, αναφορικά με το «μέτωπο» που διαμορφώνουν Γαλλία και Ιταλία απέναντι στην Γερμανία. Η έλευση του Κρίστιαν Λίντνερ, του «μικρού Σόιμπλε» όπως τον αποκαλούν, στο υπουργείο Οικονομικών, δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωζώνη, αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη οικονομικό-δημοσιονομική λογική που θα διέπει και θα εφαρμόσει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει εντός της Ευρωζώνης η διελκυστίνδα ανάμεσα στις χώρες του Νότου με επικεφαλής τη Γαλλία και αυτές του Βορρά με προεξάρχουσα τη Γερμανία, για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το μπλοκ του Νότου τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλλαγών οι οποίες έγκεινται στην απαλλαγή από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και επιβάλλουν ενίοτε την τιμωρία των απείθαρχων, όπως έγινε κατ’ εξακολούθηση την περασμένη δεκαετία στην Ευρώπη. Προφανώς, οι χώρες του Νότου δεν στηρίζουν μια ασύνταχτη, άνευ ελέγχου και συγκεκριμένου πλαισίου οικονομική λογική. Πιστεύουν στην υιοθέτηση ενός πλαισίου, το οποίο όμως δεν θα αντλεί τις βασικές του επιρροές από το δόγμα «Σόιμπλε» που κυριάρχησε στη Γηραιά Ήπειρο.

Θεωρούν ότι αυτή η φιλοσοφία είναι εντελώς ανεδαφική και προκαλεί περισσότερη ζημία παρά ουσιαστικές λύσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, φέρνουν ως παράδειγμα τα δύο χρόνια της πανδημίας, όπου ίσχυσε η ρήτρα διαφυγής και αποδείχθηκε ότι, χωρίς τον βραχνά και τις παραμέτρους που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να επανακάμψουν τάχιστα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική οικονομία, η οποία θα τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7%. Οι χώρες του Νότου επισημαίνουν παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εισέλθει στη λογική της αμοιβαιοποίησης των προβλημάτων και στην ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης, όπως έγινε και με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, είναι κάθετα αντίθετος, μ’ όλα τα παραπάνω που ευαγγελίζεται ο Νότος. Δηλώνει πως δεν αποδέχεται την παραμικρή μεταβολή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επανέλθει άμεσα στον σκληρό και αυστηρό πυρήνα-πλαίσιο των λελογισμένων δημοσιονομικών. Θεωρείται βέβαιο, μάλιστα, ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης του χρέους της Ευρωζώνης, συσπειρώνοντας κοντά του τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «δορυφόρους» της Γερμανίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή υπογραφή της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας, λίγες ώρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Λίντνερ, μόνο τυχαία δεν είναι. Μακρόν και Ντράγκι επιχείρησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τον Λίντνερ και τα λοιπά «γεράκια» του Βερολίνου, ανοίγοντας χωρίς περιστροφές τα «χαρτιά» τους για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτό το μείζον θέμα που χωρίζει σε δύο στρατόπεδα την Ευρώπη.

«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν την πανδημία. Σήμερα η αναθεώρησή τους είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετά τη σύναψη της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «για να αντιμετωπίσουμε το κόστος της πανδημίας, την ανάγκη ισχυρής στήριξης από μέρους του δημοσίου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουν να γίνουν τεχνολογικές επενδύσεις. Χρειάζονται νέοι κανόνες για να διορθώσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Το μήνυμα ξεκάθαρο προς τη Γερμανία, η μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας μόλις «άναψε»…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα