Ο «εφιάλτης» των νέων lockdown και ο κίνδυνος για την οικονομία

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού, ενδεχομένως χειρότερης και από το πρώτο «κύμα» που έκανε την εμφάνισή του στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Τα υγειονομικά σενάρια, όχι μόνο αυτά που αφορούν τη χώρα μας, αλλά την Ευρώπη καθώς και άλλες «γωνιές» του πλανήτη, αναθεωρούνται σχεδόν καθημερινά επί τα χείρω. Ο εφιάλτης νέων καθολικών lockdown, που μόνο ως σκέψη, ως ενδεχόμενο, τρομοκρατεί την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, έχει επιστρέψει για τα καλά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τα καθολικά lockdown αποτελούν την έσχατη λύση, την απευκταία αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών επιβεβλημένη επιλογή, για τις χώρες που δεν μπορούν να ανασχέσουν την προέλαση του κορωνοϊού. Και δεν είναι λίγες οι χώρες στην Ευρώπη, όπως η Τσεχία, η Ουαλία, η Ιρλανδία και πιθανότητα το Βέλγιο, αλλά και από την ευρύτερη γειτονιά όπως το Ισραήλ, που προχωρούν στη λήψη νέων δραστικών μέτρων. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα επιβάλλει ξανά (από την Πέμπτη), καθολικό lockdown, ενώ σε χώρες όπως η Ουκρανία, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα κεντροευρωπαϊκές, όπως η Ολλανδία, που είχε περάσει σχετικά «ανώδυνα» την πρώτη φάση της πανδημίας, το πρόβλημα είναι οξύ και διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Όλες οι ενδείξεις είναι άκρως ανησυχητικές και αναμφίβολα οι καμπάνες του κινδύνου πρέπει να ηχήσουν ξανά στην Ευρώπη. 

Σχέδιο υπάρχει, «κολλάει» η εφαρμογή του

Μαζί με τους ήχους από τον… ευρωπαϊκό συναγερμό, άπαντες εντός της Ε.Ε. πρέπει να επεξεργαστούν και πάλι τα σχέδια για την αντιμετώπιση, υγειονομική και οικονομική, της πανδημίας. Η νέα έξαρση του κορωνοϊού και οι φόβοι για επερχόμενα καθολικά lockdown, ανέσυραν στην επιφάνεια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται: με την ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της και κυρίως αν η αυταπόδεικτη καθυστέρηση που έχει επιδείξει στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης και ανακούφισης των χωρών, αποδειχθεί μοιραία, εφόσον η πανδημία του κορωνοϊού φανερώσει για δεύτερη φορά «το σκληρό της πρόσωπο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχέδιο, και κατέληξε σ’ αυτό μετά από «παλινωδίες», διαφωνίες και διαξιφισμούς μεταξύ κυρίως κεντροευρωπαίων και Νότου, εδώ και αρκετούς μήνες. Η υλοποίηση του σχεδίου, όμως, κινείται σε βραδείς ρυθμούς. Το  πρόγραμμα Sure που αφορά τη στήριξη της απασχόλησης δεν έχει εκκινήσει ακόμα, προς το παρόν «ανενεργά» είναι τα δάνεια του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), ενώ και η πολυθρύλητη ενίσχυση των επιχειρήσεων (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), που τόσο δοκιμάστηκαν κατά το lockdown της προηγούμενης άνοιξης, έχει μείνει στα χαρτιά.

Πιθανώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι Βρυξέλλες και συνολικά η ευρωπαϊκή κοινότητα να είχαν υποτιμήσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου «κύματος» του κορωνοϊού. Τώρα, όμως, η πανδημία χτυπάει την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου και αυτό πρέπει να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει και να στηρίξει τις οικονομίες

Η Ε.Ε πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χρησιμοποίηση των εργαλείων που έχει επιλέξει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και μπροστά στο «φάντασμα» νέων καθολικών lockdown που θα γονατίσουν, ίσως και να πλήξουν ανεπανόρθωτα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και δη με την ενεργοποίησή του. Οι επιδοτήσεις, οι ενέσεις ρευστότητας που αυτό θα προσφέρει στις δοκιμαζόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τις δράσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν έχει σταματήσει να τάσσεται υπέρ της λήψης νέων βοηθητικών μέτρων, μπορούν να αποτελέσουν το κατάλληλο «εμβόλιο» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από την ανάκαμψη στη διάσωση

Αναφορικά με την Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι η χώρα διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα που θα κρατήσουν όρθια την οικονομία, την ολική κατάρρευση σε ενδεχόμενο καθολικό lockdown. Η επιβολή, ωστόσο, ακόμη και τοπικών lockdown, και όχι σ’ όλη τη χώρα που αποτελεί το δυσμενές σενάριο, θα επιδράσουν άκρως αρνητικά στην ελληνική οικονομία και κυρίως στην προσπάθεια για ανάκαμψή της, που έχει προσδιοριστεί ότι θα πραγματωθεί εντός του 2021. Με τα τωρινά υγειονομικά δεδομένα, αλλά και την κωλυσιεργία που δείχνει η Ευρώπη στην τροφοδότηση-ενίσχυση οικονομιών, όπως η ελληνική, η ανάκαμψη περνάει σε δεύτερη μοίρα, και αυτό που ίσως θα προέχει, θα είναι η διάσωση…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα