Ο δυσεπίλυτος γρίφος της ακρίβειας σε φόντο εκλογικό

Τι και αν ο πληθωρισμός υποχωρεί με σταθερά βήματα, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα, εξαιτίας κυρίως της πτώσης των ενεργειακών τιμών; Η ακρίβεια, σ’ ό,τι αφορά στα τρόφιμα και σε βασικά είδη, όχι μόνο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αλλά ενισχύεται μήνα με τον μήνα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ενόψει των εκλογών, η ακρίβεια και τα ζητήματα που άπτονται της τσέπης των πολιτών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις των πολιτών.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Άλλωστε, πάντα αυτό συνέβαινε. Αποτελεί βασικό και απαράβατο  παγκόσμιο πολιτικό κανόνα, ότι τα θέματα που αφορούν τις τσέπες των πολιτών, είναι μείζον κριτήριο αξιολόγησης των κυβερνήσεων αλλά και όσων διεκδικούν την εξουσία. Η οικονομική καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, διαμορφώνει «εκλογική» ψυχολογία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στον κύκλο του προβληματισμού των πολιτών δεν διεισδύουν και άλλα ζητήματα όπως η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική κτλ.

Η ακρίβεια και κυρίως το «αγκάθι» των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, δεν είναι βεβαίως ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, επιβεβαιώνουν την αντιφατική εικόνα που έχει παγιωθεί στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πληθωρισμός μειώνεται σημαντικά σε απόλυτους αριθμούς, εξαιτίας της «βουτιάς» των ενεργειακών τιμών, όμως το καλάθι των νοικοκυριών παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένο και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.

Την ανιούσα οι τιμές των τροφίμων – Έρχονται κι άλλες ανατιμήσεις

Για πρώτη φορά μετά από μήνες ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, πραγματοποίησε ηχηρή βουτιά, καθώς από το 8,5% του Φεβρουαρίου υποχώρησε στο 6,9%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι του 6,5% τον Φεβρουάριο. Κύρια αιτία για τη πτώση του γενικού δείκτη ήταν η περαιτέρω μείωση των ενεργειακών τιμών (-0,9%, από άνοδο κατά 13,7% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο.

Oι τιμές των τροφίμων, όμως μαζί μ’ αυτές του αλκοόλ και του καπνού, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο).

Εκτιμάται ως δεδομένο ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Ένα σαφές δείγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει δίνει και η νέα άνοδος του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, που αποτελεί προάγγελο για νέες αυξήσεις-ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα.

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας

H μέχρι τώρα ζημιά που έχει προκαλέσει η ακρίβεια στην καθημερινότητα των νοικοκυριών είναι ξεκάθαρα μεγάλη. Το αρνητικό αποτύπωμα είναι έντονο και καταγράφηκε με εμφατικό τρόπο στην έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ . Η ακρίβεια δεν άλλαξε απλώς τις αγοραστικές συνήθειες των πολιτών, αλλά τους ανάγκασε να ψαλιδίσουν βασικές ανάγκες, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της «ακριβής» ζωή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε, διότι δεν έχει νόημα να παραθέσουμε όλη την έρευνα,  ότι οι Έλληνες δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά ότι δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικία τους, περιορίζουν τις φορές που κάνουν μπάνιο και αδυνατούν να αγοράσουν κρέας!

Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τις φιλότιμες κυβερνητικές προσπάθειες ομολογουμένως να υπάρξει στήριξη των νοικοκυριών, η ακρίβεια συνεχίζει να κυριαρχεί και να αποτελεί τον μεγάλο βραχνά για τους πολίτες. Ενόψει των επικείμενων εκλογών, αποτελεί ένα ουσιαστικό παράγοντα δυσαρέσκειας-κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται σωρηδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις- που προφανώς ουδείς μπορεί να υποτιμήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα