Ο αποδυναμωμένος Ερντογάν και ο σεισμός που κλόνισε την ηγεμονία του

Ουδείς μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα σε σίγουρη ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Ο «Σουλτάνος» έχει αποδείξει με μύριους τρόπους ότι είναι ανθεκτικός, διαθέτει το σθένος αλλά και την ευελιξία για να την γλυτώνει από τις κακοτοπιές, ανατρέποντας άρδην τα εις βάρος του προγνωστικά. Τούτη την ώρα, όμως, και κυρίως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε σκληρά το καθεστώς του αλλά και την πολιτική του ηγεμονία, μοιάζει σαν να έχει ξεμείνει από κινήσεις.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Μοιάζει με τον σκακιστή που έχει εξαντλήσει τις τακτικές ενέργειες, τα τρικ, τις «παγίδες» και βλέπει αποσβολωμένος τον αντίπαλο να ετοιμάζει το ματ, την τελειωτική κίνηση που θα κλείσει την παρτίδα. Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παθογένειες του καθεστώτος Ερντογάν, ξεγύμνωσε την πικρή αλήθεια για τον «Σουλτάνο» και τους συνεργάτες. Πίσω από τα «παχιά» λόγια για την παντοδύναμη Τουρκία που έχει μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη, ζηλευτή ακόμη και από τους δυτικούς, κρύβεται ένα κράτος αδύναμο και ανίκανο να διαχειριστεί την εθνική τραγωδία.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το κύμα δυσαρέσκειας προς τον Ερντογάν, «φούσκωσε», γιγαντώθηκε και διαμόρφωσε μια πολιτική συνθήκη που δύσκολα ανατρέπεται. Η διψήφια διαφορά που έχει ο Κιλιντσάρογλου από τον Τούρκο πρόεδρο, έχει φέρει στα σκοινιά τον τελευταίο. Για πρώτη φορά διαφαίνεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στον ορίζοντα, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για να… ηττηθεί στις εκλογές. Το χειρότερο γι’ αυτόν είναι ότι ο καταστροφικός σεισμός τού αφαίρεσε, τού αποδόμησε το γεωπολιτικό και συνάμα πολεμικό αφήγημα για την Ελλάδα, που με κόπο είχε αναδείξει τα τελευταία χρόνια.

Δεν μπορεί να «παίξει» το χαρτί των ελληνοτουρκικών

Ως αντιστάθμισμα για τα μεγάλα χάλια της τουρκικής οικονομίας και τον υπερπληθωρισμό που έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά, η «Υψηλή Πύλη» πόνταρε στην πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας και αύξανε συνεχώς τα ντεσιμπέλ της έντασης, θέλοντας-εκτός των άλλων- να επισκιάσει έτσι και την πολιτική ατζέντα εντός συνόρων. Είναι προφανές ότι τώρα και μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου,  ο Ερντογάν δεν μπορεί να παίξει το «χαρτί» των ελληνοτουρκικών. Η τουρκική κοινή γνώμη είδε τους γείτονες Έλληνες να συνδράμουν πρώτοι προκειμένου να βοηθήσουν, γεγονός που έχει «μαλακώσει» κατά πολύ την ανθελληνική προπαγάνδα, ακόμη και από τα πιο πιστά και φίλια ΜΜΕ της κυβέρνησης Ερντογάν. Κοινώς, το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει άρδην στην Τουρκία και ο «Σουλτάνος» δεν μπορεί να «πουλήσει» αφειδώς το αφήγημα του κακού γείτονα που επιβουλεύεται τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο παντοδύναμος Ερντογάν είναι πιο ευάλωτος από ποτέ, με την οικονομία του καταρρακωμένη, με τον κρατικό μηχανισμό τσακισμένο και τους πολιτικούς του εχθρούς πιο δυνατούς από ποτέ. Ακόμη και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να μετακυλήσει χρονικά τη διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις, αποτελεί μια τρόπον τινά πρώτη σοβαρή ήττα για αυτόν.

Παρά τη δυσμενή συνθήκη, ο Ερντογάν θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του και σίγουρα οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν πρέπει να τον υποτιμήσουν. Το καθεστώς που έχτισε επί σχεδόν δύο δεκαετίες θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, γα να μην απολέσει την εξουσία. Μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα