Ο αντίκτυπος των αποφάσεων της ΕΚΤ για την Ελλάδα – Τι αλλάζει στα δάνεια

Όσα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη αποτελούν ένα ισχυρό συμβιβασμό ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια», μια εκ πρώτης όψεως win to win συμφωνία για τις δύο πλευρές.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τα «γεράκια», δηλαδή η Γερμανία (Bundesbank) και οι λοιποί Κεντροευρωπαίοι εξασφάλισαν την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, κατοχυρώνοντας αύξηση 50 μονάδων βάσης-έναντι των 25 που αρχικώς είχε αποφασιστεί- για τα βασικά επιτόκιά της. Τα «περιστέρια», ο ευρωπαϊκός νότος κυρίως αλλά και… γραμμή Λαγκάρντ εντός της ΕΚΤ, πέτυχαν τον σχηματισμό του νέου εργαλείου-μηχανισμού για την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών.  Αυτός ο έντιμος συμβιβασμός που επετεύχθη εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει προφανώς άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να αισθάνεται σίγουρη τρόπον  τινά ότι δεν θα βρίσκεται παντελώς ξεκρέμαστη σε ενδεχόμενες νέες επιθέσεις κερδοσκόπων στην αγορά ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα έχει παρά πόδας το «μπαζούκας» το οποίο θα πυροδοτεί, μέσω αγορών τίτλων των υπερχρεωμένων κρατών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, κάθε φορά που οι κερδοσκόποι θα επιχειρούν να επιβάλλουν υποτιμητική κερδοσκοπία στην ομολογιακή αγορά της Ευρωζώνης. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να εμπλέκεται κάποιος άλλος φορέας ή ευρωπαϊκός θεσμός, ενώ σχετικώς χαλαρά είναι και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, προκειμένου μια χώρα να καρπωθεί τα ευεργετικά προνόμια που προσφέρει το εν λόγω «εργαλείο». Η Ελλάδα βρίσκεται εντός των προδιαγραφών και η συγκεκριμένη εξέλιξη αξιολογείται ως άκρως θετική.

Η εποχή του φθηνού δανεισμού, που διήρκεσε περίπου τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε ότι η χώρα θα αποτελούσε παράλληλα έρμαιο των κερδοσκόπων, οι οποίοι θα τίναζαν συθέμελα κάθε προοπτική νέων εξόδων της σ τις αγορές. Το κίνητρο, βεβαίως,  της ΕΚΤ για τη δημιουργία του TPI δεν ήταν μόνο η προστασία της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά και η αποφυγή του εφιαλτικού σεναρίου του κατακερματισμού των αγορών, με τα spreads μεταξύ Νότου και Βορρά να εκτοξεύονται στα ύψη, προκαλώντας χαοτική συνθήκη.

Πιο ακριβά τα δάνεια

Την ίδια στιγμή, όμως, η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, δημιουργεί νέα δεδομένα στην πραγματική οικονομία. Το χρήμα γίνεται ακριβότερο και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για όλους, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις, Δημόσιο κτλ. Βεβαίως από τον… κανόνα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και προφανώς θα επιβαρυνθεί. Προκύπτει όμως το εξής, ως εύλογος συλλογισμός σχετικά με την πρακτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες: θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους δανειολήπτες, διευρύνοντας μάλιστα τα επιτοκιακά περιθώρια, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν ήδη δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ οι  οφειλέτες μεγάλων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου – και οι επιχειρήσεις με μεγάλο ανεξόφλητο υπόλοιπο  οφειλής, θα… δεινοπαθήσουν από τα νέα δεδομένα που έφερε η ΕΚΤ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα