Ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την αποστολή του γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στην ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα στέλνει τις επόμενες ημέρες το δεύτερο γεωτρύπανο της, το Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είπε πότε, δεν είπε που.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, είπε ότι “η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός” και πρόσθεσε ότι “αν κοιτάξουμε στην δική μας γεωγραφική περιοχή, το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μπει σε μια διαδικασία αυξανόμενων ερευνών”.

“Η Τουρκία ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήσαμε την δική μας διαδικασία γεωτρήσεων με δικά μας πλοία, δικούς μας μηχανικούς, δικούς μας ειδικούς, με ομάδα αποτελεσματικών ανθρώπων μας. Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί όπως και η ΤΔΒΚ. Ο Πορθητής βρίσκεται εκεί και σύντομα θα πάει και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ”.

Ο Αμπαϊράκ που κινδυνεύει άμεσα να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός Οικονομικών της χρεοκοπίας της Τουρκίας πρόεσθεσε ότι ” στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”.

Στο μεταξύ, σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε πολύ ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.

“Σήμερα στην διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική”.

 

 

Πηγή:  Militaire

Σχετικά Νέα