O 22χρονος Έλληνας που συμμετείχε σε διαγωνισμό της Google και κέρδισε ανάμεσα σε 81 ομάδες

Για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμό της Google, μίλησε ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Καραμπάσης στο Indicator.gr, εξηγώντας αναλυτικά τη διαδικασία, αλλά και για την εφαρμογή που έφτιαξε η ομάδα στην οποία συμμετέχει.

Ο 22χρονος Έλληνας, αναφέρεται στον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή maskIT  και για τις δυνατότητες που έχει, ενώ σχολιάζει το λόγο που την ξεκίνησαν.

Τέλος, ο Γιώργος Καραμπάσης, έστειλε ένα μήνυμα στους νεαρούς Έλληνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “είναι πολύ σημαντικό να μην τα παρατάμε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη δυσκολία και να προσπαθούμε να υλοποιούμε τις ιδέες μας, όσο ανώφελες και να ακούγονται”.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Καραμπάσης στο Indicator.gr:

Πως ξεκίνησαν όλα;

Όλα ξεκίνησαν όταν είχα δει ένα mail, με μια πρόσκληση για όλους τους μαθητές από το πανεπιστήμιο, για έναν διαγωνισμό (Hackathon) που λεγόταν “Hack 4 the People”. Ο διαγωνισμός θα κρατούσε τρεις μέρες τον Αύγουστο και ήταν οργανωμένος από μαθητές του MIT και Harvard με σκοπό να λάβουν μέρος ομάδες μαθητών με στόχο την καινοτομία και να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα βοηθούσαν σε έναν από τους τέσσερις κλάδους: κοινωνικό-πολιτισμικό, οικονομικό, πολιτικό και περιβάλλον. Φυσικά, μαζί με το “Hack 4 the People”, ήταν και άλλοι διαγωνισμοί. Βλέποντας τις λεπτομέρειες, έλαβα μέρος και μπήκα σε μία ομάδα με άλλα τρία παιδιά του πανεπιστημίου (το ένα παιδί αποσύρθηκε την επόμενη μέρα). Έτσι ήμασταν ομάδα των τριών.

Ποια ήταν η ιδέα σας και ποιος ήταν ο λόγος που την ξεκινήσατε.

Η ιδέα μας ήρθε μέσω συζήτησης. Θυμάμαι πως συζητούσαμε για θέματα που αφορούσαν τα σημερινά προβλήματα. Μέσω συζήτησης μερικών ωρών, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή η οποία παρακολουθεί τη χρήση μασκών και καταγράφει πόση «σπατάλη» έχει κάνει ο χρήστης στο περιβάλλον.

Η εφαρμογή θα «διάβαζε» τον γραμμικό κώδικα (bar code) του κάθε προϊόντος μέσω κάμερας και θα κατέγραφε τις επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον. Την εφαρμογή αυτή, την ονομάσαμε «MaskIt» (προφέρεται “μάσκιτ’). Μέσα από σκληρή δουλειά, μέσα σε τρεις μέρες, καταφέραμε να αναπτύξουμε μια πολύ βασική έκδοση της εφαρμογής και να την παρουσιάσουμε στους κριτές, όπου οι κριτές ήταν πρόσωπα από μεγάλες εταιρίες όπως η Google.

Πες μας λίγα λόγια για τον διαγωνισμό;

Είχαν οργανωθεί αρκετοί διαγωνισμοί αυτό το καλοκαίρι, όπου θα επέλεγαν τις καλύτερες ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες ώστε να παρακολουθήσουν προγράμματα που οργάνωναν μεγάλες εταιρίες. Μια από αυτές ήταν η Google. Συνολικά έλαβαν μέρος 381 ομάδες με αριθμό ατόμων η κάθε μια από έναν μέχρι τέσσερις.

Στο διαγωνισμό που λάβαμε εμείς μέρος (Hack 4 the People), είχαν λάβει μέρος 81 ομάδες. Οι ομάδες λάβανε μέρος κυρίως από τις ΗΠΑ, όποτε η ομάδα μου ήταν μια από τις ελάχιστες που έλαβαν έξω από τις ΗΠΑ. Η διάρκεια του διαγωνισμού ήταν δυόμισι μέρες.

Η ομάδα

Μπορείς να αναφερθείς στη διαδικασία του διαγωνισμού και το πως δημιουργήσατε την εφαρμογή;

Στην αρχή ήταν πολύ σημαντικό να γνωριστούμε και να μάθουμε τις ικανότητες του καθενός. Ένα μέλος της ομάδας μου είχε δεξιότητα στα σχέδια και γραφικά, το δεύτερο μέλος, στην έρευνα και στα δεδομένα, και εγώ ανέλαβα το πιο σημαντικό κομμάτι, όπου θα κρινόταν και η προσπάθεια μας, την παρουσίαση.

Φυσικά και οι τρεις μας λάβαμε μέρος στην ανάπτυξη της εφαρμογής όπου καταφέραμε να αναπτύξουμε μια απλή εφαρμογή πάνω στην ιδέα, ώστε να είμαστε σίγουροι πως η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί.

Τι κερδίσατε από τον  διαγωνισμό;

Εγώ και η ομάδα μου ήμασταν μια από τις δύο ομάδες (και άλλες 26 από άλλους διαγωνισμούς), όπου κέρδισαν το συγκεκριμένο βραβείο της Google όπου ήταν ευκαιρία να στείλουμε αίτηση στο Google Cloud COVID-19 hackathon fund, ένα πρόγραμμα που οργάνωσαν υπάλληλοι της Google, με στόχο να βοηθήσουν καινοτόμες ιδέες να γίνουν πραγματικότητα και μας έδωσαν 100$ ώστε να κάνουμε την ιδέα πραγματικότητα. Στο “Hack 4 the People” έλαβαν βραβείο άλλες 17 ομάδες. Ο μέντορας μας και το πρόγραμμα αυτό, άρχισε πρόσφατα στο Άστιν του Τέξας.

Τι κάνατε στο πρόγραμμα της Google Cloud;

Οι οργανωτές, μοίρασαν μέντορες ανά ομάδα, με σκοπό να τους καθοδηγήσουν στην υλοποίηση της καινοτομίας τους και να την παρουσιάσουν τον Απρίλη του 2021 στους οργανωτές της Google.

Η καθοδήγηση ήταν κυρίως να μάθουμε την πλήρη διαδικασία υλοποίησης μιας εφαρμογής και, μαζί με αυτό, να λαμβάνουμε συμβουλές για το κάθε ερώτημα μας. Ένα από αυτό, είναι η σωστή διαίρεση ευθυνών ανά μέλος.

Όποτε διαιρέσαμε τις ευθύνες και εγώ ανέλαβα την κατασκευή της εφαρμογής και οι άλλοι δύο, τα δεδομένα των μασκών και το σχέδιο της εφαρμογής και την έρευνα. Λόγω της εμπειρίας μου και σε προηγούμενα projects που είχα κάνει, ανέλαβα την ευθύνη της ομάδας στο πρόγραμμα με στόχο να τελειοποιήσουμε την εφαρμογή και να την αναρτήσουμε στο Google play store και App Store, όπου θα την αναρτήσουμε μέσα Μαΐου.

Μέσω του προγράμματος, τροποποιήσαμε αρκετά την ιδέα με στόχο να αυξηθεί η χρησιμότητα της. Πέρα από την ευθύνη της ομάδας μου, ανέπτυξα την εφαρμογή, όσο τα άλλα δύο μέλη ανέλαβαν την ευθύνη για την έρευνα, τα γραφικά και την βάση δεδομένων των μασκών.

Η ομάδα μου θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 26 Απριλίου μεταξύ 8-10 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Η ομάδα μου θα παρουσιαστεί μαζί με άλλες 5 ομάδες εκείνη την ημέρα και 6 την προηγούμενη.

Τι μαθήματα πήρατε από αυτή τη διαδικασία;

Ένα πολύ σημαντικό μάθημα που πήρα από αυτή τη διαδικασία είναι να αρπάζουμε όσες πιο πολλές ευκαιρίες μπορούμε. Πριν από αυτό το διαγωνισμό, είχα λάβει μέρος σε έξι παρόμοιους διαγωνισμούς πριν από το συγκεκριμένο, φυσικά πάλι με ομάδες αλλά με διαφορετικά άτομα την κάθε φορά.

Είναι σημαντικό να επισημάνω πως η σωστή διαχείριση της ομάδας είναι απίστευτα σημαντική. Χάρη στην ισχυρή χημεία που επικρατούσε μεταξύ μας, το υψηλό κίνητρο και δυναμικό, μας οδήγησαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το να σκεφτούμε μια ιδέα είναι απλά η αρχή της κούρσας και η πιο εύκολη διαδικασία. Να βγούμε με το καλύτερο προϊόν πάνω στην ιδέα, είναι το 99.9% της δουλειάς.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στους νεαρούς Έλληνες;

Στην πρώτη μου συμμετοχή σε διαγωνισμό, εγώ και η ομάδα μου ήμασταν από τις 3 ομάδες από τις 18 περίπου που δεν είχαμε καμία διάκριση από κάποιον κριτή. Στον τρίτο μου παρόμοιο διαγωνισμό που ήταν πιο πολύ καινοτομίας στον τομέα επιχειρηματικότητας στο Εδιμβούργο (make your mark) , εγώ και η ομάδα μου ήμασταν πολύ κοντά να διακριθούμε όπου οι πρώτες δύο ομάδες κέρδισαν, από τις 12 συνολικά περίπου. Στον πέμπτο παρόλο που δεν κερδίσαμε, πήρα ένα πολύ σημαντικό μάθημα που ήταν να ακούω καθαρά όλες τις απόψεις των μελών της ομάδας μου. Εφαρμόζοντας αυτό στον έκτο μου διαγωνισμό, βγήκαμε στις 20 πρώτες από τις 60 συνολικά, πολύ κοντά στις 5 πρώτες. Πόνεσε αρκετά που δεν βγήκαμε στις πρώτες 5 διότι ένας από τους κριτές ήταν και ο Steve Wozniak. Έπειτα, με όλα αυτά τα μαθήματα που πήρα από τους πρώτους μου 6 διαγωνισμούς, καταφέραμε και νικήσαμε στο “Hack 4 the People”.

Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παρατάμε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη δυσκολία και να προσπαθούμε να υλοποιούμε τις ιδέες μας, όσο ανώφελες και να ακούγονται. Ξέρω αρκετούς που κέρδισαν με την πρώτη. Εγώ κέρδισα με την έβδομη παίρνοντας σκληρά μαθήματα.

Λίγα λόγια για εσάς.

Σπουδάζω τώρα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο 3ο έτος στο τμήμα της Πληροφορικής και μεγάλωσα στη Γλυφάδα. Πάντα είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την καινοτομία και όλο και αυξάνεται όσο περνάνε οι μέρες. Κάποιοι μπορεί να με γνωρίζουν από την ιστοσελίδα του κορωνοϊού που δημιούργησα, ncovtrack.com.

Ποτέ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασης και πως θα μπορεί κάποιος να σας παρακολουθήσει;

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 8 η ώρα Ελλάδος. Οι θεατές θα πρέπει να πατήσουν αυτό τον σύνδεσμο http://goo.gle/DemoWeekLive ώστε να την παρακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος θα συνδεθεί στο βίντεο της παρουσίασης λίγο πριν τις 8.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα