

Δυο μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ έχουν γεμίσει με φήμες, παραπλανητικές καταγγελίες και καθαρά ψέματα σχετικά με τις απόπειρες απάτης που λαμβάνουν χώρα στις κάλπες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Εκατοντάδες περιστατικά που αφορούν υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες συλλέγονται και διαδίδονται από άτομα, καθώς και από ανεξάρτητες και συνδεδεμένες με τους Ρεπουμπλικάνους ομάδες.
Υπάρχουν και ανάλογες αναρτήσεις που προέρχονται από Δημοκρατικούς αλλά είναι ελάχιστες.
Ο ανεμοστρόβιλος των καταγγελιών στο Διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση για τους αξιωματούχους που θα φέρουν σε πέρας την εκλογική διαδικασία οι οποίοι πρέπει να απομυθοποιήσουν τις φήμες και να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αναρτήσεις υποστηρίζουν το ψέμα της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και ισχυρίζονται ότι αν δεν νικήσει στις 5 Νοεμβρίου, θα πρόκειται πάλι για εκλογική απάτη.
Όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα το κάνει εάν οι εκλογές είναι “δίκαιες, νόμιμες και καλές”.
Η πλειοψηφία των Αμερικανών – συγκεκριμένα το 70% – αναμένει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα απορρίψει το αποτέλεσμα εάν χάσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκε εκτεταμένη εκλογική απάτη σε μια πολιτεία – κλειδί.
“Στην Πενσυλβάνια υπάρχει εκλογική απάτη σε επίπεδα μεγάλης κλίμακας που σπάνια έχουμε δει στο παρελθόν”, έγραψε ο Ντ. Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social. “ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δράσουν ΤΩΡΑ!”.
Η διατύπωση του συγκεκριμένου ισχυρισμού ακολούθησε τις δηλώσεις αξιωματούχων σε τρεις κομητείες της Πενσυλβάνια που είπαν ότι συνεργάζονταν με τις τοπικές αρχές για να διερευνήσουν ορισμένες αιτήσεις εγγραφής ψηφοφόρων για πιθανή απάτη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ανακοινώσεις αυτές για να μιλήσουν για απάτη, σε αντιδιαστολή με τον ανώτατο εκλογικό αξιωματούχο της πολιτείας, τον Ρεπουμπλικανό Αλ Σμιντ, που συνέστησε προς όλες τις κατευθύνσεις προσοχή και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην παρασύρονται από τις “μισές αλήθειες” και την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι διασφαλίσεις στη διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων μας λειτουργούν”, είπε.
Πλημμύρα καταγγελιών για εκλογική νοθεία
Το BBC έχει δει εκατοντάδες καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο διαδίκτυο, σε κοινωνικά δίκτυα και σε πίνακες μηνυμάτων και σε ομάδες συνομιλιών.
Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές η καθεμία.
Οι αναρτήσεις υπονοούν ότι πολλοί κάτοικοι των ΗΠΑ χωρίς πολιτικά δικαιώματα καταφέρνουν και ψηφίζουν, διατυπώνουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα μηχανήματα ψηφοφορίας και διασπείρουν δυσπιστία απέναντι στη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.
Ένα βίντεο ισχυρίστηκε ότι δείχνει πρόσφατα αφιχθέντες Αϊτινούς να ψηφίζουν στη Γεωργία.
Το BBC βρήκε σαφείς ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων ψευδών διευθύνσεων και παλαιών φωτογραφιών, που δείχνουν ότι το βίντεο είναι ψεύτικο.
Την Παρασκευή, αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το βίντεο κατασκεύασαν “ρώσοι πράκτορες”.
Ένα άλλο άτομο στο X που ισχυρίστηκε ότι ήταν Καναδός δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ψηφοδελτίου και είπε: “Σκέφτηκα ότι θα διέσχιζα τα σύνορα και θα ψήφιζα”.
Αλλά κι αυτό το βίντεο ήταν ψεύτικο καθώς εμφάνιζε ένα ψηφοδέλτιο από τη Φλόριντα, μια πολιτεία που απαιτεί ταυτότητα για να ψηφίσει κανείς και απέχει περίπου 20 ώρες με το αυτοκίνητο από τα σύνορα με τον Καναδά.
Εν τω μεταξύ, στην κομητεία Northhampton της Πενσυλβάνια, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο X που δείχνει έναν άνδρα να ρίχνει ένα δοχείο με ψηφοδέλτια σε ένα δικαστήριο, ισχυριζόμενος ύποπτη δραστηριότητα. Αποδείχθηκε ότι ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος που παρέδιδε ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου, αλλά το βίντεο είχε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια εμφανίσεις.
Μια επανάληψη του 2020
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η έκρηξη παραπληροφόρησης λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα αποτελέσματα – ή να οδηγήσει σε απειλές και βία πριν από τις εκλογές και μετά.
Να γίνει δηλαδή ότι είχε γίνει το 2020.
Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ οι ψήφοι εξακολουθούσαν να καταμετρώνται, ο τότε Πρόεδρος Τραμπ είχε στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ισχυριστεί ότι διαπράχθηκε εκλογική νοθεία και να ισχυριστεί ψευδώς ότι ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Το “Stop the steal” έγινε σύνθημα του κινήματος των υποστηρικτών του για την ανατροπή των αποτελεσμάτων.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα chatrooms και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στους δρόμους, διάφοροι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας υποστήριξαν ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία, με αποκορύφωμα μια εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, σε πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές, όπως η Τζόρτζια, οι εκλογικοί υπάλληλοι – δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν τις εκλογές – αντιμετωπίζουν ήδη απειλές θανάτου.
Κι ενώ όλα αυτά τα fake news στις εκλογές του 2020 είχαν αυξηθεί μετά την ημέρα των εκλογών, ομάδες που παρακολουθούν αυτού του είδους τη δραστηριότητα λένε ότι φέτος ξεκίνησε πολύ πριν από την ημέρα των εκλογών.
Η Wendy Via, ιδρύτρια του Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE), είπε ότι ορισμένοι ακροδεξιοί και δεξιοί ακτιβιστές “προετοιμάζονται για την κλοπή των εκλογών με τρόπο που δεν ήταν το 2020”.
Και η New York Times, σε σημερινό άρθρό τους γράφουν ρητά ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται αν χάσει να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για αυτό, όπως δείχνει το πλήθος των καταγγελιών για εκλογική νοθεία που έχουν πλημμυρίσει τα διαδίκτυο των ρεπουμπλικανικών ομάδων.
Με πληροφορίες από BBC, New York Times
Σχετικά Νέα
ΕΕ: Προϋπολογισμός 5ετίας 200 δισ. ευρώ στις μεταφορές, με έμφαση σε υποδομές και άμυνα
Οι προτεραιότητες έχουν μετατοπιστεί στην Ευρώπη, με την χρηματοδότηση να αλλάζει κατεύθυνση προς τις.
Πάπας Φραγκίσκος: Πήγε με αναπηρικό αμαξίδιο στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για να επιθεωρήσει εργασίες
Ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη με αναπηρικό αμαξίδιο στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, για.
Συνάντηση Τ. Ερντογάν – φιλοκουρδικού Κόμματος για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ
Αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) της Τουρκίας συναντήθηκε σήμερα,.
Κομισιόν: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
Μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η.