

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του παυθέντα προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, κάπου ενάμισι μήνα αφού βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος κηρύσσοντας εφήμερο στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου, έπειτα από έφοδο στην κατοικία του.
Η ομάδα που διενεργεί την έρευνα σε βάρος του “εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ σήμερα στις 10:33” (σ.σ. τοπική ώρα· 03:33 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο κ. Γιουν, που αντιμετωπίζει δίωξη για “ανταρσία” εξαιτίας της κήρυξης στρατιωτικού νόμου —η κατηγορία επισύρει ως ακόμη και την ποινή του θανάτου— είναι ο πρώτος αρχηγός του νοτιοκορεατικού κράτους που συλλαμβάνεται στην ιστορία της χώρας.
Αστυνομικοί, εισαγγελείς και άλλα στελέχη της υπηρεσίας ερευνών για διαφθορά υψηλών προσώπων μετήγαγαν τον παυθέντα αρχηγό του κράτους στα γραφεία της εισαγγελίας για να ανακριθεί, σύμφωνα με το επίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντα προέδρου πριν από τα ξημερώματα, διαπερνώντας συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και βουλευτές της παράταξής του, του Κόμματος της Εξουσίας στον Λαό, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη σύλληψή του. Ξέσπασαν μικροεπεισόδια.
Ο ίδιος ο κ. Γιουν ανέφερε πως αποφάσισε να παραδοθεί παρότι θεωρεί παράνομη τη διαδικασία για να αποφευχθεί “αιματοχυσία”.
Η υπεράσπιση του κ. Γιουν ερίζει εξαρχής πως η σύλληψη του κ. Γιουν είναι παράνομη, ενέργεια με μοναδικό σκοπό τη δημόσια ταπείνωσή του.
Η απόφαση του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο άφησε άναυδη τη χώρα της Ασίας και τη βύθισε σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου. Οδήγησε στην παύση του από το κοινοβούλιο τη 14η Δεκεμβρίου.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αρχίσει να εξετάζει αν πράγματι θα απομακρυνθεί από την εξουσία.
Σχετικά Νέα
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Το «φαινόμενο Άντριου Τέιτ» εξαπλώνεται στα σχολεία της Βρετανίας – Αγόρια αρνούνται να μιλήσουν σε γυναίκες καθηγήτριες
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του.
«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό.