Νότια Αφρική: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του κοινοβουλίου εν μέσω έρευνας για υπόθεση διαφθοράς

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής, η Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της εν μέσω έρευνας για εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας. Τον προηγούμενο μήνα είχε γίνει έρευνα στο σπίτι της, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

“Η παραίτησή μου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη ή παραδοχή ενοχής σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου”, υπογράμμισε η Μαπίσα-Νκακούλα σε ανακοίνωσή της. Εκτός από την προεδρία του κοινοβουλίου, διευκρίνισε ότι παραιτείται κι από το βουλευτικό της αξίωμα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση (SABC), η Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα φέρεται να δωροδοκήθηκε προκειμένου να εγκρίνει συμβάσεις στρατιωτικού εξοπλισμού την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας (2012-2021).

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), είχε ζητήσει την παραίτησή της θεωρώντας ότι η παραμονή της στην προεδρία του κοινοβουλίου υπονόμευε την ακεραιότητα του θεσμού.

Οι Νοτιοαφρικανοί καλούνται στις κάλπες στις 29 Μαΐου για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου τους, το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), που κυβερνά τη χώρα μετά το τέλος του απαρτχάιντ, κινδυνεύει για πρώτη φορά να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα