Νευρικότητα με απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες ευλόγως εκδηλώνονται μετά τη χθεσινή άνοδο, αλλά και την καλλιέργεια των προσδοκιών για συνέχιση της ανόδου, μετά την επαναφορά στη ζώνη των 870 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 873,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.164,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,45% στις 785,27 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου, ενώ απέχει πλέον περί τις 30 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά του, με την αγορά πλέον να αναζητά τους καταλύτες που θα της δείξουν τον δρόμο. Από τη μία πολλά κρίσιμα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, με τις εξελίξεις να είναι μπροστά και όχι πίσω, ενώ από την άλλη η κινητικότητα της κυβέρνησης καλλιεργεί τις προσδοκίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Σαφώς και αν η αγορά προσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπη με τα διλήμματα των αποτιμήσεων, δεδομένου του ότι ακόμη η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη στρατηγική των πρώτων 100 ημερών της. Και όπως σχολιάζεται στους χρηματιστηριακούς κύκλους, μπορεί η αγορά να είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός, αλλά εάν οι προσδοκίες αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μια διόρθωση ανάλογη του πρώτου μισού του Αυγούστου.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στους μακροπρόθεσμους τίτλους σταθερού εισοδήματος, τα ελληνικά ομόλογα, μια αγορά που αν και πολύ μικρή δείχνει ότι ο κίνδυνος της χώρας έχει εξαλειφθεί πλήρως. Και μπορεί η διεθνής συγκυρία να τροφοδοτεί τα συνεχή ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα, όμως πάντα τα ελληνικά assets είχαν ξεχωριστή μεταχείριση από τους διαχειριστές, όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις της αναδυόμενης αγοράς του ΧΑ.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης σημειώνει απώλειες 1,30%, με τις ΔΕΗ, Motor Oil, Φουρλής, Εθνική, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Μυτιληναίο, Πειραιώς και ΟΤΕ να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, η Coca Cola και η Cenergy.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει κέρδη 1,49%, με τις Λάμδα, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΕΧΑΕ, Aegean, Eurobank και ΟΠΑΠ να σημειώνουν μικρή άνοδο.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα