

Επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα έδειξε η νέα μέτρηση της Eurostat για τον Μάρτιο, ενώ την ίδια ώρα στην ευρωζώνη οι πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να αποκλιμακώνονται τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί σε ετήσιο ρυθμό 2,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,3% ένα μήνα πριν, επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση αναλυτών σε έρευνα του Reuters.
Η σύγκριση Φεβρουαρίου – Μαρτίου έδειξε αύξηση του ΔΚΤ με ρυθμό 0,6%, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,4% που είχε προηγηθεί.
Στην Ελλάδα η μέτρηση έδειξε τον δείκτη να αυξάνεται οριακά εκ νέου στο 3,1% μετά το 3% του Φεβρουαρίου (και 3,1% τον Ιανουάριο), ενώ η μηνιαία σύγκριση έδειξε αύξηση κατά 1,8% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο που ήταν και ο υψηλότερος μηνιαίος ρυθμός στην ευρωζώνη.
Κατά τα άλλα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας περιείχαν θετική έκπληξη όσον αφορά στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και τον τροφίμων και στο οποίο είθισται να εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες ως πιο κατατοπιστική ένδειξη των πληθωριστικών τάσεων.
Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο από το 2,6%, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε οριακή επιβράδυνση στο 2,5%.
Σε μηνιαίο επίπεδο ωστόσο ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1%, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,5% του Φεβρουαρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, τη μεγαλύτερη συμβολή στις πληθωριστικές πιέσεις συνέχισε να την έχει ο κλάδος των υπηρεσιών αλλά επιβραδύνοντας αισθητά στο 3,4% ετησίως από το 3,7%.
Η κατηγορία τρόφιμα-αλκοόλ-καπνικά αντίθετα επιτάχυνε στο 2,9% ετησίως από το 2,7%, τα μη ενεργειακά αγαθά εμφάνισαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,6% όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% ετησίως μετά την αύξηση κατά 0,7% ένα μήνα πριν.
Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στις Εσθονία, Κροατία και Σλοβακία με 4,3% και στις τρεις.
Αντίθετα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά μόλις 0,9% ετησίως στην Γαλλία, κατά 1,5% στο Λουξεμβούργο και κατά 1,8% στην Ιρλανδία.
Σχετικά Νέα
Ταμείο Ανάκαμψης: Με πόρους του γίνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και.
Επιδότηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις: Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης
Τη διαδικασία υποβολής αίτησης επιδότησης για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Δεκεμβρίου.
Κοινωνικός τουρισμός 2025-2026 για ελεύθερους επαγγελματίες συνταξιούχους: Μέχρι τι ώρα μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση σήμερα
Έως σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου στις 23:59 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι και οι πάροχοι.
Με Fitch και Scope ολοκληρώνεται ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025
Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s – DBRS τον Μάρτιο και.