ΝΑΤΟ: Επιχείρηση καθησυχασμού σε Μολδαβία, Γεωργία και Βοσνία υπό τον φόβο ρωσικού κλοιού αποσταθεροποίησης

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να καθησυχάσουν τις γείτονες χώρες της Ρωσίας που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σε κλοιό αποσταθεροποίησης από ενέργειες της Μόσχας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία παρατείνεται, συμπιέζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό και οδηγώντας ανοδικά τις τιμές.

“Αυτή η σύνοδος είναι ένα μήνυμα για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σταθερότητα όχι μόνο για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και εκτός Συμμαχίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χόεκστρα κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών στο Βουκουρέστι.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν την Τρίτη για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία όσον αφορά την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η 30μελής συμμαχία θα διεξάγει συνομιλίες με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χώρες που “αντιμετωπίζουν πίεση από τη Ρωσία”.

“Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να τις βοηθήσουμε να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους και να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να προστατεύσει την ασφάλειά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Reinsalu δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ θέλει να διασφαλίσει ότι, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα έχει “καμία ευκαιρία να υπαγορεύει επιλογές και τρόπο ζωής στους γείτονές της”.

Η Μολδαβία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες της να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει μια “οξεία” ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να υποδαυλίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αντιμετωπίζει επίσης μια ανεπίλυτη αυτονομιστική σύγκρουση εδώ και 30 χρόνια. Ένα απόσπασμα Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων εδρεύει στην κυρίως ρωσόφωνη Υπερδνειστερία που συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ελέγχουν δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας – την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Το 2008, η Ρωσία δήλωσε ότι απειλούνται από τη γεωργιανή κυβέρνηση και εισέβαλε για λίγο σε άλλα μέρη της Γεωργίας.

Η Βοσνία διέρχεται τη χειρότερη πολιτική κρίση της από το τέλος των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990, με τους Σέρβους της Βοσνίας να αμφισβητούν τους κρατικούς θεσμούς στο πλαίσιο της μακροχρόνιας προσπάθειάς τους να αποσχιστούν, ενθαρρυμένοι από τη σιωπηρή τουλάχιστον υποστήριξη της Ρωσίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Μπισέρα Τούρκοβιτς, η οποία προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις προθέσεις της Ρωσίας για τη χώρα της.

“Έχουμε πληρεξούσιους των Ρώσων στην κυβέρνησή μας και ο διχασμός στη χώρα μας είναι βαθύς”, δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι χώρες στις νότιες και ανατολικές παρυφές της ηπείρου θα χάσουν την υπομονή τους περιμένοντας να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αφήνοντάς τες ανοιχτές στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να αποκτήσουν επιρροή και ευάλωτες στην αστάθεια.

“Η σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντική για την ειρήνη”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. “Πρέπει να σταματήσουμε τους Ρώσους στα δυτικά Βαλκάνια, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη”.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης για το πώς θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της κοινωνίας, λίγες ημέρες αφότου ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι τα δυτικά έθνη πρέπει να προσέξουν να μην δημιουργήσουν νέα εξάρτηση από την Κίνα, καθώς απογαλακτίζονται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα