Ν. Παππάς στο Indicator.gr: Η ΝΔ διακατέχεται από σύνδρομο ενοχής για την άνοδο της Χρυσής Αυγής

The Indicator/Στέλιος Κωτσοβίλης: Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Νίκος Παππάς

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, μιλάει για τις πρόσφατες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, την παραίτηση και διαγραφή του κ. Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τον Ποινικό Κώδικα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς σχολιάζει σκωπτικά τον προϋπολογισμό του 2021 που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για ένα «οικονομικό θαύμα» εν αναμονή.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία, τονίζοντας πως δεν προετοιμάστηκε το σύστημα Υγείας, ούτε η οικονομία για τη μετά το lockdown ημέρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Μέσα στην εβδομάδα είχαμε την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Είστε ευχαριστημένος με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στο πρώτο της σκέλος; Γιατί τώρα αναμένουμε και τις ποινές.

Είναι μία απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη συλλογική απόφαση της ελληνικής κοινωνίας να μην ανέχεται οι εγκληματικές οργανώσεις να φορούν πολιτικό μανδύα, να εθίζουν την κοινωνία στη βία, να την αναπαράγουν και να τη διογκώνουν.

Ο κ. Κοντονής, πριν παραιτηθεί από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πριν διαγραφεί από το κόμμα, δήλωσε διαφωνία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα. Ποιο το σχόλιό σας;

Νομίζω ότι ο κ. Κοντονής θυμήθηκε τη διαφωνία του πολύ αργότερα από την ημέρα που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τελευταία φορά. Τα συμπεράσματα από τη στάση του έχουν βγει. Δεν μπορεί να είσαι μέλος ενός κόμματος και παράλληλα να το καθυβρίζεις.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Κοντονή, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι αποκαλύπτεται ο κυνισμός και η απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Πως σχολιάζετε την ανακοίνωση αυτή;

Η Νέα Δημοκρατία έχει δυστυχώς στους κόλπους της ανθρώπους οι οποίοι έχουν συστηματικά υπηρετήσει την ακροδεξιά, έχουν συμπορευτεί με τη Χρυσή Αυγή, έχουν αναπαράξει τα ιδεολογήματά της, έχουν γεμίσει τις ιδεολογικές της αποσκευές και τα πολιτικά της αμπάρια, αναπαράγοντας τα δικά της επιχειρήματα στο δημόσιο λόγο. Ως εκ τούτων είναι απολύτως λογικό να διακατέχεται και από ένα σύνδρομο ενοχής αυτή τη στιγμή απέναντι στην ελληνική κοινωνία, η οποία με ανακούφιση αντιμετώπισε τη δημοσιοποίηση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή είναι να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αποκλεισμών των καταδικασθέντων και από την άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Τι απαντάτε στις κατηγορίες που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης» στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Απαντήσεις επί του θέματος έχει δώσει τόσο το κόμμα μας όσο και η πολιτική αγωγή. Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα εξήγησαν ότι αυτή η δίκη, επειδή ακριβώς είχε πάρει όλες τις επιμέρους υποθέσεις μαζί, δεν θα μπορούσε να διαρκέσει λιγότερο. Μάλιστα, σημείωσαν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επισπεύσθηκε θεσμικά η διεξαγωγή της δίκης.

Υπήρξε μια άρτια διαδικασία, η οποία επιταχύνθηκε επί των δικών μας ημερών. Βρέθηκαν οι αίθουσες, υπήρχε δικάσιμος πάρα πολύ τακτικά και βεβαίως η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει ούτε καν ως υπόνοια ότι δεν υπήρξε δίκαιη δίκη, δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι δεν εξάσκησαν στο έπακρο, ακόμα και πέραν των προβλεπόμενων, τα δικαιώματά τους.

Ο κορωνοϊός καλπάζει και στην Αττική φαίνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται με λάθος τρόπο την πανδημία;

Η κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την κοινωνική και την πολιτική συναίνεση η οποία υπήρξε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει ούτε το σύστημα Υγείας ούτε την κοινωνία, ούτε την οικονομία για τη μετά το lockdown ημέρα, κάτι που πληρώνουμε τώρα.

Αντί να κάνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αντί να προετοιμάσει το σύστημα Υγείας, αντί να ανοίξει τον τουρισμό με πολύ αυστηρούς όρους, έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Πρόκειται για την κατάρρευση μιας στρατηγικής, την οποία, δυστυχώς, πληρώνει με μεγάλο τίμημα η κοινωνία.

Βέβαια, παρατηρείται μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι γενικότερα οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δε διαχειρίζονται σωστά την πανδημία;

Σημαίνει ότι η Ελλάδα είχε, κυρίως, εισαγόμενα κρούσματα. Αν δείτε τις καμπύλες των κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι ο τουρισμός και το -άνευ όρων- άνοιγμά του είναι αυτά που ευθύνονται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, το οποίο είναι τρεις φορές και τέσσερις φορές ισχυρότερο από το πρώτο κύμα.

Ο συνωστισμός στα οχήματα και τις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών είναι μεγάλος και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό, το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ αλλά και στην παραλαβή λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ με τη διαδικασία του leasing. Πως κρίνετε τις κινήσεις αυτές;

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του ’19, ακύρωσε έναν διαγωνισμό για την προμήθεια 750 υπερσύγχρονων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός εξασφάλιζε ότι το δημόσιο θα καλύπτονταν από τον ανάδοχο και ως προς το σέρβις και ως προς τα ανταλλακτικά, κάτι που ήταν κρίσιμο γιατί δεν θα υπήρχε μετά περιθώριο για “δουλειές” με απευθείας αναθέσεις.

Ακυρώθηκε, λοιπόν, ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχουμε μια σύμβαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ασύμφορη για το ελληνικό δημόσιο, καθώς περιλαμβάνει οχήματα τα οποία έχουν πάρα πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι ακατάλληλα ως προς τις προδιαγραφές των αστικών συγκοινωνιών. Η Ν.Δ. οδηγήθηκε, δηλαδή, σε μια λύση ανάγκης, με τα προβλήματα όμως να προκύπτουν από τη μεθοδευμένη αδράνεια την οποία επέδειξε η ίδια. Έχουμε καλέσει να μας δώσουν την πλήρη σύμβαση και ακόμα δεν την έχουν δώσει. Και αυτό μας κάνει καχύποπτους.

Μετά την μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας, βρεθήκατε στην Καρδίτσα η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή. Με βάση αυτά που αντικρίσατε πως κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προβλημάτων στο νομό. Στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας, εξοπλισμός και υποδομές καταστημάτων έχουν καταστραφεί, η εμπορική δραστηριότητα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και τα αγροτικά εισοδήματα, τα οποία θα έδιναν ζωή και θα ενίσχυαν τον κύκλο δραστηριότητας και τους τζίρους των καταστημάτων, έχουν εξαφανιστεί λόγω της καταστροφής της παραγωγής.

Οι δε υποδομές στο ορεινό κομμάτι του νομού έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και θεωρώ ότι κρίνονται ήδη δομικά ακατάλληλες για χρήση στο μέλλον, διότι ήταν κατασκευασμένες σε άλλες εποχές, κατά τις οποίες το κλίμα είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν της κλίμακας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος νομός χρειάζεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού όλων των υποδομών του, σε όλα τα επίπεδα, και βεβαίως γρήγορες αποζημιώσεις για καταστηματάρχες, αγρότες, κτηνοτρόφους και κατοίκους των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε η οικονομική ζωή να μπορέσει να ανακάμψει κάποια στιγμή -και ελπίζουμε σύντομα- στην ταλαιπωρημένη Καρδίτσα.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος προβλέπει ανάκαμψη 7,5% για το επόμενο έτος. Πως κρίνετε τις προβλέψεις αυτές, αλλά και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που πρόκειται να εξαγγελθούν;

Θα σας έλεγα να… φορέσετε τη ζώνη σας γιατί, σύμφωνα με τη Ν.Δ., σύντομα θα απογειωθούμε οικονομικά. Πρόκειται για ένα «οικονομικό θαύμα» εν αναμονή, το οποίο θα πρέπει να μελετήσουν οικονομικοί αναλυτές από όλον τον πλανήτη και μετά να έρθουν να συμβουλευτούν τον κ. Σταϊκούρα και τους συνεργάτες του για το πώς το πέτυχαν.

Αν πιστέψει κανείς τα μεγέθη του προϋπολογισμού, θα πρέπει να αποδεχθεί την κυβερνητική θέση που λέει ότι η συνολική επίπτωση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα είναι μόνο 0,5 με 1% του ΑΕΠ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Η κυβέρνηση και η Microsoft ανακοίνωσαν μια μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σύντομα -σύμφωνα με τη Ν.Δ.- πρόκειται να έρθουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Πιστεύετε πως εν μέσω κρίσης, τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην οικονομία;

Οι επενδύσεις ναι, η επικοινωνία από μόνη της όχι.

Η Microsoft ανακοίνωσε ένα datacenter, το δέκατο πέμπτο στην Ελλάδα. Η χώρα έχει ήδη δεκατέσσερα τέτοια κέντρα· οχτώ στην Αθήνα, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, ένα στον Βόλο και ένα στα Χανιά.

Οι επενδύσεις στα datacenter ανέρχονται σε 20 ως 50 εκατ. ευρώ. Άρα, περιμένουμε να δούμε πως υπολογίζεται το ύψος της επένδυσης που έχει εξαγγελθεί και να μάθουμε, βεβαίως, και τις λεπτομέρειες της επένδυσης σε σχέση με τα δικαιώματα της εταιρείας. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα μπορεί να κρατά δεδομένα και πως θα τα αξιοποιεί;

H τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται. Προχθές είχαμε το άνοιγμα των Βαρωσίων. Πού θεωρείτε ότι μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τι προτείνετε ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Η κυβέρνηση έδειξε μία απαράδεκτη αδράνεια στην αρχή. Πρέπει να επιστρέψει πάρα πολύ γρήγορα στο δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είναι το δόγμα το οποίο, όχι μόνο είχε αναβαθμίσει τη χώρα, αλλά την είχε κάνει και πρωταγωνίστρια στην περιοχή. Και, βεβαίως, θα έλεγα ότι είχε τιθασεύσει την Τουρκία, η οποία είναι δύναμη αναθεωρητική -και θα πρέπει να το υπογραμμίσουμε αυτό- ως προς τη δυνατότητά της να αμφισβητεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας εν τοις πράγμασι στην περιοχή.

Δυστυχώς, υπήρξαν αυτές οι αδράνειες και στο διπλωματικό και στο επιχειρησιακό επίπεδο. Ο κατευνασμός της Τουρκίας και η διαρκής υποχωρητικότητα δε φαίνεται να είναι λειτουργικές και, ειδικά για το τελευταίο ζήτημα με τα Βαρώσια, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να κάνουμε ότι έχουμε εκπλαγεί από την πολιτική που ακολουθεί.

Ας περάσουμε λίγο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την «κόντρα» Τσίπρα-Τσακαλώτου. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι πολιτικοί απατεώνες ή όχι οι κυβερνώντες;

Είναι δομικά πολιτικοί απατεώνες. Πρώτον, λόγω του τρόπου με τον οποίον χειρίστηκαν το μείζον εθνικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και αυτό της πανδημίας και δεύτερον, διότι είναι ακραία νεοφιλελεύθεροι και ο νεοφιλελευθερισμός έχει ως δομικό στοιχείο την απάτη.

Δηλαδή, έχει την απατηλή υπόσχεση του πλουτισμού και της ευημερίας όλων, δια του πλουτισμού μιας μικρής μερίδας του πληθυσμού. Ποτέ και πουθενά δεν έχει γίνει αυτό. Ως εκ τούτου, ναι, θεωρώ ότι είναι πολιτικοί απατεώνες.

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν τα πάει καλά. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Στις δημοσκοπήσεις θα δείτε μία τάση, η οποία θα ισχυροποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και η οποία θα καταγράφει την απογοήτευση των πολιτών σε πάρα πολύ σημαντικά πεδία άσκησης πολιτικής από μέρους της κυβέρνησης. Αυτός είναι ένας πρόδρομος δείκτης αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, πρέπει και να πυκνώσει τις οργανωτικές του γραμμές και να ανοιχτεί στην κοινωνία ακόμα περισσότερο και να εμβαθύνει προγραμματικά, ώστε να μπορέσει να εκφράσει τις προσδοκίες του λαού.

Κατά καιρούς υπάρχουν έντονες «φωνές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη πορεία του κόμματος. Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση του Αλ. Τσίπρα και διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος από άλλο στέλεχος;

Θα μου προξενούσε πολύ μεγάλη έκπληξη αν υπήρχε τέτοιο θέμα. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και με αυτό δεν εννοούμε ένα κόμμα δημοκρατίας των στελεχών ή των τάσεων, αλλά ένα κόμμα δημοκρατίας των μελών. Συνεπώς θα πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους ώστε τα μέλη και να έχουν γνώμη και να την εκφράζουν για το που πάμε, πώς πάμε και ποιοι ηγούνται.

Στο κόμμα σας παρατηρείται μια μεγάλης κλίμακας εσωστρέφεια, ενώ σε τομείς-αρμούς που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά του ως αριστερό κόμμα, υπάρχει έντονος ο αποκλεισμός ατόμων, αλλά και ατόμων που θα ήθελαν ενταχθούν. Τι κάνετε σαν κόμμα ή τι πρόκειται να κάνετε προκειμένου να μην υπάρχουν αυτά τα «αγκάθια» που μπορεί να πηγαίνουν πίσω το εγχείρημα της«διεύρυνσης»;

Κοιτάξτε, στην προσπάθεια αυτή κανένας δεν περισσεύει και κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται. Άρα, θα πρέπει με συγκροτημένο τρόπο να πάμε στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να μπορέσουμε να συμπορευτούμε, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, με όλες τις δυνάμεις οι οποίες παρακολουθούν την προσπάθειά μας εδώ και χρόνια, μας στηρίζουν στην κάλπη και αδυνατούν λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών λόγων να είναι συμμέτοχοι και διαμορφωτές με δημοκρατικό τρόπο της πορείας της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Το όνομά σας ενεπλάκη σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, η μία ήταν του κ. Μυωνή και η άλλη του κ. Καλογρίτσα. Πως σχολιάζετε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας;

Τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο έχουν δοθεί απαντήσεις. Στη δεύτερη υπόθεση, θεωρώ πως είναι εμφανής η εκδικητικότητα κάποιων από το μιντιακό σύστημα κυρίως, αλλά και από το πολιτικό, οι οποίοι δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν ότι η δική μας διακυβέρνηση είναι αυτή που τους έκανε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τριάντα χρόνια δεν υπήρχαν τηλεοπτικές άδειες, για τις οποίες τελικά πλήρωσαν επί δικής μας διακυβέρνησης. Ενώ τώρα έρχεται η Ν.Δ. να τους απαλλάξει από αυτό το βάρος. Ο κόσμος καταλαβαίνει και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα δύο ζητήματα αυτά έχουν πάψει να είναι και πολιτικώς αποτελεσματικά για τους αντιπάλους μας, παρότι οι ίδιοι επιμένουν να τα χρησιμοποιούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα