Ν.Μηταράκης για Αφγανιστάν: Πρέπει να αποφευχθεί μία «νέα μεταναστευτική κρίση»

Την ανάγκη «να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί», υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συγκάλεσε η σλοβενική προεδρία με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας.

Ως προς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται ενιαία στάση της ΕΕ, λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί».

«Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές» επισήμανε.

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Λιθουανία, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη την οποία επέδειξε η Ελλάδα προς την Λιθουανία από την πρώτη στιγμή της κρίσης, μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα θέματα φύλαξης συνόρων, υποδοχής και ασύλου, αλλά και μέσω της αποστολής υλικού και προσωπικού στο πλαίσιο της δύναμης της FRONTEX», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «την αλληλεγγύη που η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής επιζητεί, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, την αποδεικνύει έμπρακτα και ουσιαστικά σε όποιον την έχει ανάγκη, όπως το τελευταίο διάστημα η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία, επισημαίνοντας ότι οι καταδικαστέες ενέργειες της Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα αλλά ως συνέχεια μιας επαναλαμβανόμενης πρακτικής από διάφορες χώρες, με απαρχή τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Επίσης, υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη-μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα