Ν. Δένδιας από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι: Η Ελλάδα παρούσα στις εξελίξεις

Το μήνυμα πως “η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις” στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. “Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις” έγραψε στο Twitter ο Ν. Δένδιας, στο οποίο παραθέτει και σχετική φωτογραφία.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε άτυπες διμερείς επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις (Jan Kubis).

Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Γκάτσιου με τίτλο “Η Αθήνα απαντά αυστηρά στις νέες απειλές Ερντογάν και στρέφει το βλέμμα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη”, το Capital.gr ανέφερε:

“Τη στιγμή που η Τουρκία…τραβάει το σκοινί των προκλήσεων, εξωτερικεύοντας την έκδηλη αμηχανία της μετά τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Αθήνα απαντά αυστηρά στις νέες ρητορικές εξάρσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί, εκ νέου, με άνοιγμα των συνόρων.

“Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους, για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης”, τόνισε, αργά χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν”, σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

“Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου αφορούν, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Αποδείχθηκε πολλές φορές έως τώρα ότι στο Αιγαίο χάνονται άνθρωποι, επειδή οι Τουρκικές Αρχές, παρακολουθούν αδρανείς τις βάρκες και τα σαπιοκάραβα των διακινητών που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Μόλις πρόσφατα η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε 382 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από τις τουρκικές ακτές, υπό τουρκική σημαία και βρέθηκε σε κίνδυνο ανοιχτά της Κρήτης”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. “Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες, όπως τεράστιες είναι και οι υποχρεώσεις που αθετεί σε σχέση με την συμφωνία που έχει υπογράψει με τις Βρυξέλλες”, προσθέτουν και υπενθυμίζουν πως στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου, υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση, στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016. Όπως και ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι το οποίο προφανώς αφορά και την Τουρκία, αλλά αφορά και την περίπτωση της Λευκορωσίας.

Τα βλέμματα στο Παρίσι
Ολοκληρώνοντας πρόσφατα ένα νέο μεγάλο κύκλο διπλωματικής αντεπίθεσης, με τελευταίο σταθμό την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα στρέφει σήμερα το βλέμμα της στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στη γαλλική πρωτεύουσα, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι η πρόσκλησή του στη Διάσκεψη αποτελεί αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας αλλά και του ρόλου που επιτελεί στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα. Πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, ενώ την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης, η θέση της Αθήνας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη σε όλες τις διεθνείς επαφές που πραγματοποιεί, εδράζεται σε τρία καίρια σημεία:

-Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.
-Την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020.
-Την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

“Η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες, υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους”, αναφέρουν στελέχη. “Έχουμε ζωτικό ενδιαφέρον και συμφέρον να σταθεροποιηθεί η χώρα αυτή σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε ανοίξει πρεσβεία και προξενείο στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη. Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς παρουσία ξένων μισθοφόρων. Και βέβαια χωρίς να συνάπτει η γειτονική χώρα συμφωνίες καταφανώς παράνομες με άλλες χώρες, μόνο και μόνο ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική παρουσία άλλων χωρών στη Λιβύη. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχουμε συμφωνήσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είναι κατάφωρα παράνομο, παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει καμία ουσιαστική νομική αξία”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μαρκ Ρούτε. Παράλληλα, στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Το κείμενο της Διακήρυξης, σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε χθες το μεσημέρι, ενώ εάν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα