

Eνα όργιο αυθαιρεσιών κατέγραψαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος που πραγματοποίησαν αυτοψία σε τέσσερις από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Μυκόνου, τις προηγούμενες ημέρες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών βρέθηκαν σε Ορνό, Φτελιά, Ψαρρού και Πάνορμο, εκεί όπου λειτουργούν πολυτελείς τουριστικές επιχειρήσεις με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάθε θερινή περίοδο.
Τα όσα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα αυτά αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να ελεγχθεί το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί στο νησί, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν άμεσα στις μεγάλες παράκτιες επιχειρήσεις εστίασης της Μυκόνου αποτελούν μόνο την αρχή. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκληματικά κυκλώματα χρησιμοποιούν νυχτερινά κέντρα και τουριστικές επιχειρήσεις για να ξεπλύνουν τα χρήματά τους.
Το «βαθύ κράτος» της Μυκόνου
Όπως αποκάλυψε η Realnews σε εκτενές ρεπορτάζ, τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στη Μύκονο λειτουργεί ένα «βαθύ κράτος», το οποίο, αξιοποιώντας ακόμα και «μαύρα» κεφάλαια από εγκληματικές δραστηριότητες, παραβιάζει συστηματικά την εθνική νομοθεσία και δεν διστάζει να απειλεί και να επιτίθεται εναντίον όποιου αντιδρά. Ολα αυτά γίνονται υπό την ύποπτη ανοχή των τοπικών παραγόντων και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι στην ουσία έχουν επιτρέψει τη δημιουργία φρικωδών κατασκευών από επιχειρήσεις εστίασης και ιδιωτικές βίλες.
Στον Πάνορμο, οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέγραψαν τρεις κατηγορίες παραβάσεων. Η πρώτη αφορά την καταπάτηση του αιγιαλού. Η παραλία έχει αποκλειστεί από άκρη σε άκρη από μια τεράστια περίφραξη, κατασκευασμένη από μπετόν, σίδερο και ξύλο και οπτικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον… φράχτη του Εβρου. Η εν λόγω περίφραξη ορθώνεται μπροστά στην αμμουδιά, έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων και, σε κάποια σημεία, το ύψος της αγγίζει τα τρία μέτρα. Το «τείχος του Πανόρμου» είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021, για τον φράχτη, επιβλήθηκαν στην επιχείρηση δύο πρόστιμα, το χρηματικό ύψος των οποίων παραπέμπει σε κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Το ένα πρόστιμο ήταν 473 ευρώ και το άλλο 236 ευρώ!
Το «τείχος του Πανόρμου» απέκτησε τις τωρινές επιβλητικές διαστάσεις του μόνο μετά τις εντατικές παράνομες εργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Ο λόγος της επέκτασης του φράχτη δεν είναι άλλος από την τέλεση της δεύτερης παράβασης που καταγράφηκε. Η επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί εκεί έχει επίσης επεκταθεί σε ολόκληρη την έκταση που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Οι υπερβάσεις δόμησης καταγράφονται σε δεκάδες στρέμματα, όπου έχουν «ξεφυτρώσει» οικοδομήματα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται κυρίως για κατασκευές που φαίνεται να λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης της επιχείρησης και φιλοξενίας του προσωπικού.
Η τρίτη παρανομία στον Πάνορμο αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η ακτή έχει χαρακτηριστεί ως «καφέ ζώνη» από Προεδρικό Διάταγμα του 2005. Πάνω από την παραλία υπάρχει προστατευόμενος υγρότοπος, ο οποίος περιλαμβάνει ρέμα, που εκβάλλει στη θάλασσα. Η πρόσφατη αυτοψία διαπίστωσε πως η εκβολή του ρέματος στη θάλασσα έχει αποκλειστεί με επιχωματώσεις. Παράλληλα, εντοπίστηκαν απολήξεις από τον βιολογικό καθαρισμό των επιχειρήσεων προς το ίδιο ρέμα.
Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η διαγραφή μηχανικού
Στο μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο διέγραψε μηχανικό, που φέρεται να εμπλέκεται σε πολεοδομική αυθαιρεσία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.
Όταν Ένας μηχανικός σφραγίζει διαδοχικές άδειες που έχουν πρόβλημα σε ενα νησί σαν τη Μύκονο αυτό δημιουργεί υποψίες. Και οταν υπαγάγει στα πρό του 2011 κτισμένα αυθαίρετα που μπορούν να τακτοποιηθούν κτίριο που εχει σύμφωνα με φωτογραφίες κτισθεί μετά ερχεται το πειθαρχικό του ΤΕΕ να επιληφθεί.
«Διαγράψαμε μηχανικό από το ΤΕΕ κεντρικής Ελλάδας, του πήραμε τους κωδικούς διότι το αυθαίρετο είχε κτισθεί μετά το 2011, ενώ δηλωνόταν ότι είχε κτισθεί πριν απο αυτό», ανέφερε ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε μηχανικούς που δέν διστάζουν να βρεθούν στα όρια της νομιμότητας ή έξω απο αυτήν διότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν αεροφωτογραφίες. Όμως όλα όσα έγιναν στην Μύκονο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση αποφάσεων που χρονίζουν.
Η δικαστική έρευνα που γίνεται αυτές τις μέρες στους μηχανικούς επεκτείνεται απο τον εισαγγελέα της Σύρου στο σύνολο των μηχανικών που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο αλλά ο Γιώργος Στασινός προβλέπει οτι οι κατεδαφίσεις θα αργήσουν ακόμα να γίνουν.
Σήμερα οι εισαγγελείς, μετέβησαν στη Μύκονο ενω ταυτόχρονα ζήτησαν κατεπειγόντως να εξετασθούν όλες οι οικοδομικές αδειες που έχουν εκδοθεί στη Μύκονο τα τελευταία χρόνια.
Με συλλήψεις προειδοποιεί η εισαγγελέας
Συγκεκριμένα, η Δικαιοσύνη προειδοποιεί τους υπευθύνους στις πολεοδομίες Σύρου και Μυκόνου ακόμη και με συλλήψεις αν συνεχίσουν να ολιγωρούν έναντι παρανομιών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία νε γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας αυτών όπως και η επωνυμία του καταστήματος, επιχειρήσης, ξενοδοχείου κλπ…. Οι μεν επιχειρήσεις ακίνητα ανήκουν ως επί το πλείστον σε επιφανείς ή γνωστούς επιχειρηματίες της Μυκόνου, τα δε υπαίτια πρόσωπα είναι γνωστά στην υπηρεσία σας από προηγούμενες παραβάσεις» ανέφερε η εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.
Παράλληλα, η εισαγγελέας πρωτοδικών μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην πολεοδομία για ολιγωρία, παραλείψεις και καθυστερήσεις και επιλεκτικούς ελέγχους.
«Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι η επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτου εργασίας η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητας σας είτε παραλείποντας τελείως να διενεργείται αυτοψία είπε αδρανοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα Από τη στιγμή που λαμβάνεται γνώση αυτών» πρόσθεσε η κυρία Λαμπροπούλου.
Ο εισαγγελέας εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για όλα τα αυθαίρετα στη χώρα Μυκόνου και στην Άνω Μερά Μυκόνου τα οποία υπήχθησαν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη και η άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, «από το 2012 μέχρι το 2017 λειτουργεί αυτόνομη πολεοδομία στον δήμο της Μυκόνου με έδρα στο νησί της Μυκόνου όμως έφυγε και ο τελευταίος υπάλληλος και μείναμε με μηδέν υπάλληλο με απόφαση του υπουργού εσωτερικών το 2017».
Σχετικά Νέα
Αποκάλυψη in: «Συμβόλαιο θανάτου» μέσω Ντουμπάι και ομηρίες σωφρονιστικών στις φυλακές Κορυδαλλού
«Ομηρία» σωφρονιστικών υπαλλήλων προκειμένου Αλβανός μεγαλοκακοποιός να… διεκπεραιώσει «συμβόλαιο θανάτου» ύψους 500.000 ευρώ με.
Προσπάθησαν να εξαφανίσουν το πτώμα – Νεκρή από το πρωί της Δευτέρας η 52χρονη
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινότητα της Λάρισας, με το φρικτό έγκλημα που αποκαλύφθηκε το.
Ελπίς: Να αναγνωριστεί ως εργατικό το ατύχημα με τους εγκαυματίες, ζητούν οι εργαζόμενοι – Τι καταγγέλλουν
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας για το σοβαρό.
Πρέβεζα: Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο
Τραγωδία στην Πρέβεζα με έναν 16χρονο να αφήνει την τελευταία του πνοή σε τροχαίο.