Μπορέλ: Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του 12ου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνουν τις “τελευταίες λεπτομέρειες” ενός προτεινόμενου 12ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που θα περιλαμβάνει απαγόρευση διαμαντιών, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, θα μπορούσε να εγκρίνει το προτεινόμενο πακέτο την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα πάει στο Συμβούλιο της ΕΕ, που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ, για συζήτηση και έγκριση.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Μόσχας για να μειώσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Τα μέτρα καλύπτουν όλους τους τομείς και περιλαμβάνουν περίπου 1.800 άτομα και οντότητες.

“Αυτό το δωδέκατο πακέτο θα περιλαμβάνει… νέες απαγορεύσεις εξαγωγών, μεταξύ των οποίων… διαμάντια, ενέργειες για τη σύσφιξη του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου, προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από την πώληση του πετρελαίου της -όχι σε εμάς αλλά σε άλλους– (και) καταπολέμηση της καταστρατήγησης”, είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ των 27 εθνών περίμενε το πράσινο φως της G7 για να προχωρήσει στην απαγόρευση των διαμαντιών. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο, που θα συζητηθεί στη συνέχεια από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, ήταν “αρχές της επόμενης εβδομάδας” .

“Ολοκληρώνουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες αυτού του πακέτου”, είπε ο Μπορέλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα