Μπαράζ από νέες τουρκικές Navtex σε Αιγαίο και σε Κύπρο

Στην τακτική των συνεχών αντιπαραθέσεων συνεχίζει η Τουρκία η οποία μετά το σημερινό κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ακυρώσει την απόφασή της για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων προχώρησε στην έκδοση δυο navtex, κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Χίου και Λέσβου, καθώς και μια ακόμη Navtex για το Barbaros που ισχυρίζεται ότι οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οι δυο πρώτες navtex εκδόθηκαν με αφορμή αντίστοιχες δικές μας για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η τρίτη ως απάντηση σε αντίστοιχη navtex που εξέδωσε η Κύπρος για να ακυρώσει προηγούμενη τουρκική navtex που ισχυρίζεται ότι οι έρευνες του Barbaros στην κυπριακή περιοχή αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υποστηρίζει ότι στην περιοχή αυτή την αρμοδιότητα έκδοσης navtex έχει ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας.

Η ενέργεια της Τουρκίας έρχεται λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανακαλέσει την απόφασή της να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου – περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν σε διάλογο εποικοδομητικά και με αίσθημα επείγοντος μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Τέλος το Σ.Α. επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του προς τον ΓΓ και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, «όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των Ε/Κ και Τ/κ στη συνάντησή τους με το ΓΓ το Νοέμβριο του 2019», ενώ τα μέλη συμφώνησαν να παρακολουθούν ενεργά το θέμα.

Σχετικά Νέα