Μπαίνουν υπογραφές στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ – Οι λεπτομέρειες

Με συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών που αναμένεται να υπογραφεί σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις νέες τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα, ενώ η συμφωνία θα έχει καταρχήν πενταετή διάρκεια.

Δεύτερο κομβικό σημείο είναι η νότια νησιωτική Ελλάδα με επίκεντρο τη Σούδα και στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών και των αμερικανικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατεύματα της υπερδύναμης θα αναπτυχθούν επίσης σε Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο.

Ακάρ: Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας

Με νέες προκλητικές δηλώσεις αντιδρά η Άγκυρα διά στόματος Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των τριών όπλων, στον απόηχο τόσο των διερευνητικών επαφών, όσο και της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της, ενώ αποτελεί θέμα στον διεθνή χώρο.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».

«Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι λαοί των δύο πλευρών πρέπει να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας άποψη, η επιθυμία μας. Οι πολιτικοί κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και δηλώσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, αντί να βρουν λύσεις ορθολογικές και λογικές στα προβλήματα. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες και αβάσιμες. Δεν ταιριάζουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».

Τουρκικά ΜΜΕ: «Συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τη Γαλλία»

Στην επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, αναφέρονται δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου στην Τουρκία με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος.

«Νέα κίνηση από την Ελλάδα: Συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τη Γαλλία» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ηurriyet, για τη νέα αμυντική συμφωνία Αθήνας-Ουάσιγκτον.

«Μετά τη Γαλλία, η Ελλάδα εντείνει την στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η νέα αμυντική συμφωνία θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, με παροχή πρόσθετων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ουάσιγκτον» σχολιάζει το 24TV με σχετικό ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα