Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: Μαθητές και φοιτητές μαθαίνουν την ιστορία μέσα από τη σφαγή του Διστόμου

Ξεναγήσεις μαθητών και φοιτητών παρουσία του δημάρχου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας Γιάννη Σταθά.

Και άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, προστίθενται και αυτές στον μακρύ κατάλογο των εκπαιδευτικών φορέων διάφορων βαθμίδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που περιλαμβάνουν το Μαρτυρικό Δίστομο στις εκπαιδευτικές τους δράσεις σε συνδυασμό με την απόδοση τιμής στους νεκρούς- θύματα των Ναζί.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων – προσκυνήματος αυτού του είδους, πυκνώνει συνεχώς καθώς Σχολεία δημόσια και ιδιωτικά – Δημοτικά, Γυμνάσια , Λύκεια και ΕΠΑΛ – καθώς και Πανεπιστήμια, οργανώνουν τις εκπαιδευτικές τους δράσεις για την Άνοιξη. Επίσης ανάλογη δραστηριότητα υπάρχει και από τις στρατιωτικές Σχόλες

Ενδεικτικά κάνουμε αναφορά σήμερα στην επίσκεψη μαθητών από τον γειτονικό Νομό της Φωκίδας και ειδικά το Γαλαξίδι και φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα – συγκεκριμένα των τμημάτων σχετικά με την Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό! Τους μαθητές και φοιτητές χαιρέτισε ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας Γιάννης Σταθας.

Παράλληλα, στις εκδηλώσεις Μνήμης και Αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση για τη συμπλήρωση 77 ετών από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου Ελασσόνας από τους Ιταλούς φασίστες των κατοχικών δυνάμεων στις 16 Φλεβάρη 1943 , πήρε μέρος ο Δήμαρχος Διστόμου, Αραχωβας, Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών.

«Απαιτούμε Δικαιοσύνη! Δεν επαιτούμε!» τόνισε ο Γιάννης Σταθάς στο χαιρετισμό του , υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσα χρόνια και αν περάσουν». Παράλληλα, με την ιδιότητα του μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ο Γ. Σταθάς μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρόεδρου Μανώλη Γλέζου.

Το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων 150 κατοίκων του χωριού πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής 16/2/2020 στην ιστορική θέση «Καυκάκι»όπου έγιναν οι εκτελέσεις, με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου κ. Χαρίτωνος , ομιλία για το ιστορικό της ημέρας και κατάθεση στεφάνων, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλίες και άλλες δράσεις στην Αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου Δομενίκου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμος Ελασσόνας και την Δημοτική Κοινότητα Δομενίκου, με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας .

Σχετικά Νέα