Morgan Stanley: Τι φοβάται για το 2020

Γεωπολιτικοί, τεχνολογικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που μπορεί να συγκλονίσουν τον πλανήτη το χρόνο που έρχεται

Η Morgan Stanley έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 10 παράγοντες οι οποίοι μπορεί να κλονίσουν τις αγορές το 2020, παρά τα ιστορικά υψηλά που έχει σημειώσει η Wall για το 2019. Οι παρακάτω παράγοντες «μας κάνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση» δήλωσε ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Σκοτ Χελφστάιν.

Η λίστα αναφέρεται κυρίως σε γεωπολιτικά γεγονότα τα οποία θα λάβουν χώρα το 2020, ενώ η έκθεση της Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι περσινές προβλέψεις της για το 2019 βγήκαν σωστές για τρία γεωπολιτικά γεγονότα -τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit, και τις παγκόσμιες πολιτικές αναταραχές.

Ωστόσο, η λίστα του 2019 φαίνεται ότι έπεσε έξω σχετικά με τις προβλέψεις της για μια επιθετική πολιτική της ΕΚΤ, για μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε κάποιο νευραλγικό θεσμό, αλλά και για μια τρομοκρατική επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής.

Η λίστα για το 2020 με το (10) ως το λιγότερο πιθανό και το (1) ως το πιο πιθανό.

10) Αλλαγές στο πεδίο του ανθρώπινου γονιδιώματος

«Ενώ είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές της ιατρικής τεχνολογίας και ιδιαίτερα της γενετικής, ενδέχεται να υπάρξουν κίνδυνοι στον τομέα αυτό», έγραψε ο Χέλφστάιν. Αυτοί συνίστανται στο να επηρεαστεί η ανάπτυξη των παιδιών καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές στο γονιδίωμα μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

9) Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Το «μπαλόνι» που μπορεί να σκάσει

Παρά το ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να επανέλθουν σε συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα το 2020, φαίνεται ότι κρίσιμο ρόλο πιθανώς να έχει η Ευρώπη και επομένως από αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο το Ιράν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«Σε περίπτωση που η ΕΕ φύγει από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας, το Ιράν θα χάσει την τελευταία του σανίδα σωτηρίας προς τις δυτικές αγορές» αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό το είδος απομόνωσης μπορεί να προκαλέσει το Ιράν να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από τις μη θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις του περασμένου καλοκαιριού» σχολίασε η ομάδα των αναλυτών.

8) Πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και πόλεμος μεταξύ μηχανών τεχνητής νοημοσύνης

«Με εντάσεις που δυνητικά κλιμακώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μια κυβερνοεπίθεση αποτελεί βασικό κίνδυνο», έγραψε ο Χελφστάιν

Ο κίνδυνος αφορά κυβερνοεπιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες και σημαντικές υποδομές όπως τηλεπικοινωνίες και συστήματα παροχής ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, τόσο οι επιτιθέμενοι όσο και οι αμυνόμενοι τείνουν να χρησιμοποιούν λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την ασφάλεια ή όχι αντίστοιχα.

7) Ο κίνδυνος των χαμηλών επιτοκίων (Japanification) μπορεί να κάνει την αγορά πιο «ρηχή»

Τα χαμηλά επιτόκια κυρίως στις ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μειώνουν και το γόητρο της αγοράς.

«Τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αρκετά επικίνδυνες συνέπειες, ενώ τέτοιου είδους επιτόκια δείχνουν ότι οι αποταμιευτές έχουν χαμηλό εισόδημα από τόκους».

6) Ο λαϊκισμός, η ανισότητα και η υπεροχή των μετόχων

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και κριτική στο καπιταλιστικό μοντέλο» σημειώνει η έκθεση αναφορικά με τις αναταραχές σε Γαλλία, Χιλή, Ισπανία, Χονγκ Κόνγκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «ενώ το ΑΕΠ επεκτάθηκε σε όλες τις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες, τα κέρδη συγκεντρώνονταν μεταξύ λίγων, με αποτέλεσμα να ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων».

5) Τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης έρχονται αργά για να στηρίξουν το ευρώ

4) Η αβεβαιότητα που θα φέρουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο του 2020

Μπορεί να υπάρξει φόβος στους επενδυτές εν μέσω των πολιτικών συγκρούσεων για τις Προεδρικές εκλογές, κάτι θα δημιουργήσει αστάθεια στις αμερικανικές αγορές.

«Τα καλά νέα είναι ότι μένουν 323 μέρες για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Έπειτα από τις εκλογές πιστεύουμε ότι το ταραγμένο κλίμα θα δώσει τη θέση του σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις αγορές» τόνισε ο Χελφστάιν.

3) Το «χαμήλωμα» της οικονομίας της Κίνας με αφορμή τα γεγονότα στο Χονγκ Κόνγκ

«Ο κίνδυνος είναι η εξάπλωση των αναταραχών για το 2020» αναφέρει η έκθεση. Αν οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ συνεχιστούν μαζί με τη μειωμένη αλλά σε θετικά επίπεδα ανάπτυξη της Κίνας, τότε μπορεί να πληγεί όλη η χώρα.

«Πολλοί επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για το σοκ που θα είχε κάτι τέτοιο στα περιουσιακά στοιχεία της αναδυόμενης αγοράς αλλά και στις παγκόσμιες αγορές».

2) Το ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

«Δεν υπάρχει συμφωνία που θα επαναφέρει την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις στα επίπεδα του Μαρτίου του 2018» πρόσθεσε ο Χελφστάιν, τονίζοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να τραβήξουν μια διαφορετική πορεία καθώς ΗΠΑ και Κίνα θα ανταγωνίζονται εν μέσω εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται «μπλοκ» σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που δημιουργεί ένταση στις εξωτερικές σχέσεις των χωρών.

Συγκεκριμένα, οι εμπορικοί δεσμοί που έχουν κτίσει οι ΗΠΑ με την Ινδία και η Κίνα με το Πακιστάν δείχνουν έναν άτυπο και έμμεσο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

1) Πιθανή αλλαγή ηγεσίας μέσα στο 2020 για ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία

«Ο κίνδυνος ταυτόχρονης μετάβασης ηγεσίας σε αυτές τις τέσσερις κρίσιμες οικονομίες μέσα σε περίοδο 12 μηνών είναι αυξημένος, και οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν άσχημα», έγραψε ο Χέλφστάιν και σχολίασε ότι οι δημοκρατικές αρχές θα «δοκιμαστούν» το 2020.

Ειδικά για την Γαλλία, η Morgan Stanley στέκεται στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» χαρακτηρίζοντας το ως βαρυσήμαντο παράγοντα αλλάγης ηγεσίας καθώς, κατά τα άλλα, η Γαλλία δεν έχει προγραμματισμένες εκλογές για το 2020.

Το 2019 η Morgan Stanley δημοσίευσε πως η ταυτόχρονη και μοναδική αλλαγή ηγεσίας που είχε γίνει το 1974 στις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, και Γερμανία, οδήγησε τον S&P 500 σε πτώση 30%.

«Είναι σπάνιο να υπάρξει έλλειψη γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές», επισημαίνουν οι συντάκτες της λίστας. «Τα περισσότερα χρόνια, οι επενδυτές αποδεικνύονται ανθεκτικοί, κοιτάζουν πέραν των κινδύνων και ωθούν προς τα πάνω τις αγορές», προσθέτουν.

Το φθηνό χρήμα που συνεχίζει να ρέει από τις κεντρικές τράπεζες μοιάζει ακόμα να βάζει ένα δίχτυ ασφαλείας κάτω από τους κινδύνους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα