Moody’s: Οι δημοσιονομικές πιέσεις της Νιγηρίας θα επιδεινωθούν μετά τις εκλογές

Οι προσπάθειες της Νιγηρίας να πραγματοποιήσει επείγουσες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουν “κοινωνικούς και θεσμικούς περιορισμούς” ακόμη και μετά την εκλογή νέου προέδρου τον επόμενο μήνα, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service, αναφέρει το Bloomberg.

Τα σχόλια ήρθαν καθώς ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε αργά την Παρασκευή την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου εξωτερικού χρέους της Νιγηρίας σε Caa1 από B3 με σταθερές προοπτικές.

Η υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής συνδέεται με την προσδοκία ότι η δημοσιονομική θέση και η θέση του χρέους της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ανέφερε η Moody’s.

“Η πεσμένη και αβέβαιη παραγωγή πετρελαίου, οι εκροές κεφαλαίων εν μέσω φυγής προς την ποιότητα και η περιορισμένη πρόσβαση της κυβέρνησης σε εξωτερική χρηματοδότηση θα συνεχίσουν πιθανότατα να επιβαρύνουν την εξωτερική θέση της Νιγηρίας το 2023”, ανέφερε η Moody’s.

Ενώ η ανάδειξη ενός νέου προέδρου μετά τις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει νέο καταλύτη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, “η εφαρμογή τους θα παραμείνει πιθανώς χρονοβόρα εν μέσω σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών περιορισμών”, δήλωσε η Moody’s.

“Η δημοσιονομική πίεση από την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, την ολοένα και πιο δαπανηρή επιδότηση πετρελαίου, καθώς και την αύξηση των επιτοκίων θα παραμείνει πιθανότατα κατά τα επόμενα δύο χρόνια”, ανέφερε ο οίκος.

Οι εκλογές στη Νιγηρία έχουν προκαλέσει πρωτοφανές ενδιαφέρον, ιδίως από νέους ανθρώπους που ελπίζουν σε μια αλλαγή από τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων επτά ετών, τα οποία σημαδεύτηκαν από αργή ανάπτυξη, εκτίναξη της ανεργίας, αυξημένη ανασφάλεια και έξοδο της μορφωμένης ελίτ.

Ακόμα κι έτσι, η “αδύναμη θεσμική ικανότητα” και τα παγιωμένα συμφέροντα είναι πιθανό να εμποδίσουν τον επόμενο πρόεδρο να αντιμετωπίσει γρήγορα τις προκλήσεις της χώρας των περίπου 216 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η νέα κυβέρνηση της Νιγηρίας θα δυσκολευτεί επίσης να εξισορροπήσει την πληρωμή των τόκων του χρέους με άλλες κοινωνικές προτεραιότητες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον Moody’s.

Οι πληρωμές τόκων αναμένεται να αυξηθούν στο μισό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα από περίπου 35% το 2022, ενώ το χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αυξηθεί στο 45%, από 34% το 2022 και 19% το 2019, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Moody’s.

“Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές”, δήλωσε η Moody’s Investors Service.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα