Σε αυστηρό τόνο ήταν η προειδοποίηση του εξέδωσε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προς τις ΗΠΑ. Τονίζει πως μια δεύτερη αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην αμερικανική οικονομία, ιδίως αν συμβεί μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον τερματισμό της προηγούμενης, της μεγαλύτερης σε χρονική διάρκεια που έχει σημειωθεί στην αμερικανική ιστορία.
«Αν συμβεί άλλο ένα shutdown, θα μπορούσαν να είναι χειρότερες οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία, απ’ ότι ήταν σε αυτό που μόλις έληξε», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους τον Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει τον προϋπολογισμό γιατί δεν περιλάμβανε τα 5,7 δισεκατομμύρια που ζητούσε ο ίδιος προκειμένου να οικοδομήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Την Παρασκευή 25 Iανουαρίου, ο Tραμπ συμφώνησε τελικά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης για τρεις εβδομάδες, με σκοπό να βρεθεί στο μεσοδιάστημα μια συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας των συνόρων. Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε δεύτερο shutdown αν το Κογκρέσο δεν παρουσιάσει μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε να αποδεχθεί.
Η αμερικανική οικονομία αναμένεται ότι θα χάσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του shutdown.
Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε επίσης ότι μια δεύτερη αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών θα ενέτεινε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα εταιρικά καθαρά κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Υπόθεση Ζιζέλ Πελικό στη Βρετανία: «Σε ναρκώνω, σε βιάζω και βγάζω γυμνές φωτογραφίες σου εδώ για χρόνια»
Μία υπόθεση που θυμίζει κατά πολύ εκείνη της Ζιζέλ Πελικό στη Γαλλία,της γυναίκας –.
ΗΠΑ: Οριακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο
Αισθητή επιβράδυνση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς “έσβησε” η επίδραση.
Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ – Προστάτεψε τάνκερ του «στόλου φάντασμα» της Μόσχας
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε για ένα λεπτό τον εναέριο χώρο κράτους – μέλους.
Γιατί οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Ρωσίας – Ουκρανίας είναι καταδικασμένες πριν ξεκινήσουν
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ Οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται για άλλη μία φορά. Μόλις πριν από.