Μόνο εμβολιασμένοι, τριπλοτεσταρισμένοι και με ειδική άδεια ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική

Σκληρή «γραμμή» όσον αγορά την είσοδο ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική υιοθετεί η Ελλάδα, στη «σκιά» της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, για την οποία έχει προκληθεί παγκόσμιος συναγερμός, ενώ έγινε γνωστό ότι έφτασε και στην Ευρώπη, καθώς εντοπίστηκε στο Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR, που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το πρώτο πριν ταξιδεύσουν, το δεύτερο με την άφιξή τους στην Ελλάδα και το τρίτο ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Η υιοθέτηση «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από την νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, τη στιγμή που το «κύμα αρνητών και αντιεμβολιαστών» και καλπάζει στη χώρα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο «τραπέζι» θα βρεθεί ταξιδιωτική οδηγία για τη Ν. Αφρική.

Νωρίτερα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει τις πόρτες της στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της Ν. Αφρικής, ενώ η μία μετά την άλλη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο παίρνει μέτρα και θωρακίζει τα «εδάφη» της.

Το «κύμα» της Μποτσουάνα σαρώνει και τα διεθνή χρηματιστήρια, όπως και το ελληνικό, όπου καταγράφεται sell-ogg, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την επιστροφή σε πολιτικές οριζόντιας καραντίνας.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που λαμβάνονται κόντρα στο νέο στέλεχος, είναι τα εξής:

Ποιες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τις αφίξεις από τη Nότια Αφρική:

Βρετανία

Aπό σήμερα απαγορεύει προσωρινά οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα, ενώ οι Βρετανοί ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις έξι χώρες θα τίθενται σε καραντίνα.

Ιταλία

Απαγόρευσε από σήμερα την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί κάποιες χώρες από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης της Μποτσουάνα (Β.1.1.529)

Γερμανία

Η Γερμανία αναμένεται να κηρύξει τη Νότια Αφρική ως περιοχή παραλλαγής του ιού σήμερα, μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνα, δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας στο Reuters. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και θα σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική.

Ολλανδία

Θα σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό στην περιοχή αυτή ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Ισραήλ

Το Ισραήλ, στο οποίο ήδη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε τη Νότια Αφρική στη λίστα των «κόκκινων» χωρών, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής.

Στην «κόκκινη» λίστα μπήκαν ακόμα το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια και το Εσουατίνι. Οποιοσδήποτε προέρχεται από αυτές τις χώρες και δεν είναι ισραηλινός πολίτης ή κάτοικος θα του απαγορεύεται η είσοδος.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα τίθενται σε επταήμερη υποχρεωτική καραντίνα σε κρατική εγκατάσταση, ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού, και θα βγαίνουν μόνο μετά από δύο αρνητικά τεστ PCR.

Τσεχία

Η Τσεχία ανακοίνωσε απαγόρευση ταξιδιών από την Νότια Αφρική για να αποτρέψει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιακούμπ Κουλχάνεκ, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που πέρασαν περισσότερες από 12 ώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Νότια Αφρική, την Ναμίμπια, το Λεσόθο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ινδία

Έπειτα από τη χαλάρωση κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να κάνουν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες «κόκκινες» χώρες.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου» στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα