

Στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ησυνάντηση έλαβε χώρα σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.
Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mohammed bin Salman Abdulaziz Al Saud συζήτησαν ακόμη για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού.
Την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοεδωρικάκος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι 11+1. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το έργο θα μπει στις ράγες υλοποίησης από τις αρχές φθινοπώρου και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς θα αντικαταστήσει κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.
Εξάλλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα-διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν μνημόνιο κατανόησης για τη Διαμόρφωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Αναλυτικά οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν στους τομείς:
Σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας
Ενέργειας
Στρατιωτικής συνεργασίας
Διμερών επενδύσεων
Επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας
Υγείας
Καταπολέμησης του εγκλήματος
Πολιτισμού και αθλητισμού
Τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας
Συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων
Σχετικά Νέα
Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024
Στο 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας.
Το Σάββατο το πρωί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το Σάββατο, στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας), θα τελεσθεί η.
Δέκα ορόσημα των 100 πρώτων ημερών της θητείας Τραμπ
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε.
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.