

Ανοιχτές εκκλησίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητά με επιστολή του προς τη διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.
Ο Μητροπολίτης, με επιστολή του στις 8 Δεκεμβρίου, δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.
Σύμφωνα με την patrisnews.com, σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι «δεν νοείται τέλεση Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς».
Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση, αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν.
Όπως αναφέρει η patrisnews.com, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει πως «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».
Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί) και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών.
Το πλήρες κείμενο του Μητροπολίτη
«Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,
‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.
Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.
Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100,50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.
Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,
Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.
Επί τούτοις διατελώ»
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.