

Στην Βηρυτό βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με Λιβανέζους αξιωματούχους δεσμεύθηκε πως η Ευρώπη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου τμήματος της πρωτεύουσας της χώρας, που είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.
Αναλυτικότερα, ο Σ. Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε πως «Ο Λίβανος μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στην ανάληψη δράσης για τον λαό της χώρας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου συνομίλησε με τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης που επιχειρούν στο σημείο, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειές τους.
Τέλος, ο κ. Μισέλ τόνισε πως η κλίμακα της καταστροφής είναι σοκαριστική, ωστόσο το σθένος των κατοίκων είναι εντυπωσιακό. «Η Ευρώπη είναι ήδη δίπλα σας. Σας υπόσχομαι πως η Ευρώπη θα είναι παρούσα και στην ανοικοδόμηση της πόλης», ανέφερε μιλώντας σε πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο της τραγωδίας.
Να σημειωθεί πως την Πέμπτη, ο Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν την υποστήριξή τους στον Λίβανο, ο οποίος ήδη αντιμετώπιζε μια σοβαρή οικονομική κρίση.
«Με τις δραματικές ανάγκες ανθρωπιστικής και ανοικοδόμησης που έχουν προκύψει τώρα, η αλληλεγγύη μας -και αυτή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας- θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους, προσθέτοντας «έχουμε κοινό συμφέρον να ενεργήσουμε τώρα για να περιορίσουμε την πτώση αυτής της τραγωδίας».
Επιπροσθέτως την Πέμπτη, από τη Βηρυτό ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν επισήμανε «συγκεντρώσαμε κεφάλαια στο παρελθόν, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο εάν οι αρχές του Λιβάνου αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε πλήρως τον Λίβανο».
Αξίζει να επισημανθεί ότι χθες Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Αούν δήλωσε ότι θα υπάρξει έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, που ακόμη υπόψιν δεν έχει καθοριστεί.
«Υπάρχει πιθανότητα εξωτερικής παρέμβασης μέσω πυραύλου ή βόμβας ή άλλης πράξης», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πολλοί Λιβανέζοι σημειωτέον απέδωσαν την έκρηξη στην αμέλεια και τη διαφθορά μεταξύ των αρχών της χώρας, ενώ ξέσπασαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα την Πέμπτη.
Σχετικά Νέα
Ο Μάικλ Τζόρνταν ξανά στο ΝΒΑ
Ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών μετά από 22 χρόνια επιστρέφει στην Λίγκα ως.
Ζελένσκι: Θα εκτιμούσαμε την παρουσία Τραμπ στη συνάντηση στην Τουρκία
Τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία.
Μόντι: Οι επιχειρήσεις μας κατά του Πακιστάν έχουν απλώς “παγώσει” – Η συμπεριφορά τους θα κρίνει το μέλλον
Στο πρώτο του διάγγελμα προς τους πολίτες της Ινδίας, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε.
Τραμπ: Εμπόδισε μια «πυρηνική σύρραξη» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως εμπόδισε μια «πυρηνική σύρραξη» μεταξύ της Ινδίας και.