Μήνυμα Netanyahu σε Biden: Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη συμφωνία για το Ιράν

Ο Biden, ο οποίος αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ότι θα επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία

Έμμεσο άλλα προφανές μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

O Netanyahu δήλωσε την Κυριακή (22/11/2020), πως δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 που εγκατέλειψε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.

Ο Biden, ο οποίος αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ότι θα επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία εάν η Τεχεράνη επαναλάβει αρχικά την αυστηρή συμμόρφωσή της σε αυτή και συνεργαστεί με τους συμμετέχοντες.

Επίσης έχει δεσμευθεί πως θα πιέσει αποτελεσματικότερα τις άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι παγκόσμιες δυνάμεις με το Ιράν, επιδίωξε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης για να το εμποδίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε αντάλλαγμα με τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η συμφωνία, την οποία εγκατέλειψε ο Trump το 2018, δεν περιόρισε το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν ούτε την υποστήριξή του προς πολιτοφυλακές στο Ιράκ, το Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί αποσταθεροποιητικές στη Μέση Ανατολή, σημειώνει το Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα