Μικτά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα επικρατούν σήμερα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετά από δύο ημέρες εύθραυστης ανόδου αναζητά τις ισορροπίες του πλησίον των επιπέδων των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 828,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.055,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,18% στις 753,98 μονάδες.

Η αγορά αναμένει το book building των προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, χωρίς να προβαίνει σε κινήσεις που να εμπεριέχουν κίνδυνο. Όπως σχολιάζουν μάλιστα εγχώριοι αναλυτές το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι η κάλυψη του ποσού, δεδομένου του ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει να αντλήσει περί τα 1,5 δισ. ευρώ, αλλά να επιβεβαιωθεί το χαμηλό επιτόκιο και να λάβει “σάρκα και οστά” η μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού που έχει συντελεστεί εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει ένα πρωτοφανές ράλι φέτος, και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει καταγράψει “βουτιά” της τάξης του 70% από τις αρχές του 2019 όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρκετό καιρό τώρα οι ξένοι αναλυτές, η πτώση αυτή του κόστους δανεισμού της Ελλάδας έχει φέρει τις αποδόσεις σε επίπεδα που έχουν τίτλοι που βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Και μπορεί η ελληνική οικονομία να μη βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για μια θετική αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στον μήνα. Ο οίκος έχει θέσει θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση από το τρέχον”Β+”, εάν επιβεβαιωθεί η μεταρρυθμιστική πρόοδος από την κυβέρνηση ή η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Τεχνικά πάντως η αγορά τηρεί στάση αναμονής μετά την προσγείωσή της στα επίπεδα των 820-830 μονάδων, κάτι που μαρτυρά και η συναλλακτική της δραστηριότητα. Για να αλλάξει η εικόνα θα πρέπει να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών, με τις 855 μονάδες να έχουν γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση ενώ σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 800 μονάδων είναι σημαντική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο γράφημα.

Στο ταμπλό τώρα, η νευρικότητα είναι έκδηλη στις συνεχείς εναλλαγές των προσήμων, εντούτοις, οι ανώτερες του 1% απώλειες σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα επιδρούν αρνητικά, όπως και η ήπια πτώση σε Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Εθνική και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει κέρδη 1,15%, με τις Jumbo, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Σαράντης, Φουρλής και ΕΧΑΕ κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Alpha Bank, Eurobank, Cenergy, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα