Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με διαφορετικά πρόσημα αλλά ήπιες κατά βάση διακυμάνσεις κινούνται οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Ειδικότερα, οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% στις 3.272 μονάδες και τον Shenzhen Component να ενισχύεται κατά 0,4% στις 12.462 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται με απώλειες 0,4% στις 20.093 μονάδες, ενώ στην Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,15% στις 2.527 μονάδες.

Η απόδοση της ημέρας είναι στην Ιαπωνία όπου ο Nikkei 225 σημειώνει άνοδο 1,1% στις 28.871 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κινείται στο +0,6% και τις 1.984 μονάδες, μετά την αύξηση του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η χώρα.

Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.064 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, η οικονομία της Κίνας έδειξε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις λόγω πολιτικής μηδενικής Covid και της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο, ενώ κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις που είχαν σημειώσει άνοδο 3,1% τον Ιούνιο, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,7% σε ετήσια βάση, υπολειπόμενες κατά πολύ των προβλέψεων για ανάπτυξη 5%.

Σε αυτό το κλίμα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Reuters με 32 αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε αμετάβλητο.

Στην Ιαπωνία αντίθετα, η οικονομία αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από το 0,1% που είχε εμφανίσει το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αν και βραδύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές στο 2,5%.

Η ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1%), που αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό ιαπωνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ήταν πάντως μικρότερη της προσδοκώμενης (1,3%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα