Μικτά πρόσημα και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη χθεσινή πτώση, αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις για τη “ζημιά” που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική οικονομία η πτώχευση της Thomas Cook, είναι πολύ επιφυλακτικό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 863,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.135,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,30% στις 807,48 μονάδες.

Τελικά μία πτώχευση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό εμπόδιο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημιά έως και μισό δισ. στον ελληνικό τουρισμό. Οι προεκτάσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook για την ελληνική αγορά είναι πολλές και πολύπλοκες, με την αγορά σαφώς να τηρεί επιφυλακτική στάση φοβούμενη φαινόμενα ντόμινο.
Βέβαια, ένας άτυπος “δείκτης” των προοπτικών της αγοράς, ειδικά του τραπεζικού τομέα, οι short θέσεις δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει στην αγορά, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα μείωση των ανοιχτών θέσεων από το fund Oceanwood τόσο στην Εθνική όσο και τη Eurobank. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Oceanwood μείωσε στο 1,77% την ανοιχτή του θέση στην Εθνική, ενώ η μείωση στη Eurobank ήταν στο 0,89%, από 0,99% προηγουμένως. Πάντως το BlackRock και το Lansdowne έχουν θέση 1,01% έκαστο στην Alpha Bank, ενώ το δεύτερο διατηρεί επίσης short θέσεις σε ΔΕΗ, Πειραιώς και Eurobank.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τα στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων να αρχίζουν σήμερα επαφές με τους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου. Πηγές του ομίλου εκφράζουν αισιοδοξία εκτιμώντας ότι ο όμιλος θα μπορέσει να αντλήσει από την αγορά ένα ποσό της τάξης των 300 έως 500 εκατ. ευρώ, με ανταγωνιστικούς όρους και επιτόκιο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί η έκδοση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo ανακάμπτει σήμερα καταγράφοντας κέρδη 1,02%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Εθνική, Titan, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Cenergy, Eurobank, Motor Oil, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή είναι η Aegean.
Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχωρεί κατά 1,34%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Μυτιήναίος, Coca Cola, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες.

 

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα