Μικρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ισορροπεί εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, καθώς τα χαρτοφυλάκια προχωρούν στις τελευταίες αναδιαρθρώσεις του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 714,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.864,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,38% στις 542,23 μονάδες.

Η αγορά για ακόμη μία ημέρα είναι «μοιρασμένη», με τους αγοραστές και τους πωλητές να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με βάση τις αποδόσεις του πρώτου τριμήνου του έτους. Ενός τριμήνου που έδωσε σημαντικές αποδόσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μάλιστα παραμένει στο επίκεντρο μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2018.

Παρ’ όλα αυτά, πλην των αποτελεσμάτων, η αγορά στερείται κάποιου καταλύτη που θα έδινε ένα καλύτερο φινάλε του τριμήνου και θα οδηγούσε την αγορά με καλύτερες προϋποθέσεις στο εκλογικό δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα άλλωστε αναλώθηκε σε μικροκινήσεις, οι οποίες μάλιστα επέδρασαν και στη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, υποδεικνύοντας τη στάση αναμονής της αγοράς.

Όμως, δεν λείπουν και οι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτή η στάση ήταν απαραίτητη, προκειμένου το ΧΑ να αφομοιώσει τα υψηλά επταμήνου, τα οποία ανέκτησε μετά από το ράλι του Φεβρουαρίου. Ο Μάρτιος άλλωστε δεν έδωσε κάτι παραπάνω από αυτά που είχε δώσει ο Φεβρουάριος σε επίπεδο γενικού δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μέχρι στιγμής καταγράφει απώλειες 1% τον μήνα που ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά σήμερα.

Η συσσώρευση αυτή συμπίπτει με τη δυστοκία που εμφάνισαν οι αρχές στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την αγορά να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος μέχρι να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αυτό που σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές όμως είναι ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα μόλις έχουμε πλήρη εικόνα, τονίζοντας επιπλέον ότι τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε ο κλάδος τον Ιανουάριο σε καμία περίπτωση δεν αποτύπωνε τις προοπτικές του. Σαφώς ο δρόμος είναι δύσκολος μπροστά προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλοποίηση και η λειτουργικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει η αγορά να γνωρίζει ακριβώς τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου στις τραπεζικές αυτές προσπάθειες.

Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Πειραιώς, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή είναι τα στηρίγματα του ΧΑ σήμερα, καθώς καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, Grivalia, Alpha Bank, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Coca Cola, Eurobank, Φουρλής, Τιτάν, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ, αλλά καμίας οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα