Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με την προσοχή στραμμένη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, το χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει ήπιες απώλειες, πάνω όμως από τα επίπεδα των 850 μονάδων, χωρίς καμία διάθεση να αναλάβει ρίσκο, υπό το φόβο να μην επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,67% στις 851,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.119,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,96% στις 781,88 μονάδες.

Η μέρα που ανέμενε η αγορά καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο έφτασε, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πακέτο μέτρων χαλάρωσης μετά από ένα μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες από την Ευρωζώνη και τη γερμανική οικονομία.

Αυτό που αναμένεται είναι να ανακοινωθεί σήμερα η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, κατά 10 με 20 μονάδες βάσης, μαζί με μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων στις τράπεζες.

Αρκετοί αναλυτές περιμένουν την κεντρική τράπεζα να δρομολογήσει και ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τάξης των 30 δισ. ευρώ το μήνα για περίοδο 9-12 μηνών.

Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιλέξει να περιμένει τις οικονομικές εξελίξεις, ειδικά μάλιστα εάν ο Ντράγκι αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα ορισμένων μελών του ΔΣ. Αυτό είναι που αρκετά χαρτοφυλάκια έχουν ως σενάριο με μεγάλες πιθανότητες, με αποτέλεσμα να έχουν τηρήσει στάση αναμονής ή να έχουν λάβει πιο αμυντικές θέσεις. Εντούτοις, το βασικό σενάριο είναι να ανακοινωθεί κάποιο πρόγραμμα στήριξης, είτε αυτό έχει άμεση ισχύ είτε μελλοντική, όπως αποκάλυψε χθες το γερμανικό δίκτυο ΜΝΙ.

Μέχρι το μεσημέρι όμως που η αγορά θα γνωρίζει την ετυμηγορία των κεντρικών τραπεζιτών η αγορά διορθώνει ελαφρώς, χωρίς να χάνει την παραμονή της στα επίπεδα των 850 μονάδων, ενθυλακώνοντας κάποια από τα χθεσινά κέρδη.

Η διακράτηση της ρευστότητας άλλωστε είναι και το μότο αρκετών επιφυλακτικών για το πόσο η ελληνική αγορά θα μπορούσε πραγματικά να επωφεληθεί από ένα νέο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ.

Έτσι στο ταμπλό η Motor Oil, η Eurobank, η Jumbo και η Εθνική σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Φουρλής, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Cenergy.

Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη 1,73% και 1,11% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Coca Cola, Βιοχαλκο, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Titan, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα