

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρκετά χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν την τακτική της κατοχύρωσης των κερδών, αν και δεν λείπουν και οι κινήσεις άμυνας από τους long, ενόψει της αυριανής λήξης των παραγώγων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 775,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.990,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,93% στις 641,50 μονάδες.
Η αγορά από τη χθεσινή συνεδρίαση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της πάνω από τις 770 μονάδες, εμφανίζοντας έντονη νευρικότητα. Πολλά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, με μέρος όμως της ρευστότητας που εξασφαλίζεται να κατευθύνεται σε επιλεγμένους τίτλους, συντηρώντας εν τέλει τα επίπεδα.
Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η αγορά βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν εγκλωβιστεί αρκετά κεφάλαια, ενώ εμφανίζει και αρκετές τοπικές αντιστάσεις που απαιτούν πρώτα αφομοίωση των υψηλών δέκα μηνών για να μπορέσει το ΧΑ να τα διασπάσει ανοδικά. Το στοίχημα είναι η ρευστότητα που εξασφαλίζεται αυτές τις ημέρες να επαναπροωθηθεί στο ταμπλό, ώστε να αποτελέσει το καύσιμο για την άνοδο στις 780 μονάδες.
Ωστόσο, η εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις των χαρτοφυλακίων φαίνεται ότι θολώνει σταδιακά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα των Καθολικών και τις αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας. Ιδιαίτερα τα ξένα χαρτοφυλάκια δείχνουν να αποσύρονται σταδιακά για τις διακοπές τους, μειώνοντας το ενδιαφέρον τους, με τις μόνες στρατηγικές που είναι σε εξέλιξη να είναι αυτές ενόψει της αυριανής (κατ’ εξαίρεση λόγω αργίας) λήξης των παραγώγων.
Πάντως, στα θετικά της αγοράς είναι ότι επιτυγχάνεται η απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των πιέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι το ανοδικό momentum διατηρείται. Μάλιστα, η εικόνα αυτή οδηγεί αρκετούς αναλυτές στο να επισημάνουν ότι το ΧΑ συσσωρεύει πριν δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Βραχυπρόθεσμοι καταλύτες βέβαια για το επιλεκτικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται.
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης και η Alpha Bank είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, αφού καταγράφουν απώλειες 2,58% και 1,99% αντίστοιχα, με τις Coca Cola, Eurobank, Grivalia, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΔΕΗ, Φουρλής, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με μικρή πτώση.
Στον αντίποδα, η Jumbo, ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΧΑΕ προσπαθούν να δώσουν στηρίξεις στην αγορά, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Βιοχαλκο, Aegean, Λάμδα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΤΕ κα Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.
Σχετικά Νέα
Fitch: Πάνω από 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Τι λέει για τα αποτελέσματα των τραπεζών
Η αναθεώρηση του Outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε Positive στις 16 Μαΐου δεν.
Πολυήμερο μπλακ άουτ στα συστήματα της Εθνικής Χρηματιστηριακής
Μεγάλο πολυήμερο “μπλακάουτ”, έχει θέσει εκτός τα συστήματα της Εθνικής Χρηματιστηριακής, θυγατρικής της Εθνικής.
ΔΕΗ: Στα 450 εκατ. τα προσαρμοσμένα EBITDA το α’ τρίμηνο – Πρόταση για μέρισμα €0,40/μετοχή
Στα €0,45 δισ. διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2025 το προσαρμοσμένο EBITDA της ΔΕΗ,.
Δομική Κρήτης: Υπογραφή σύμβασης για την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Την υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: “ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.