Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να κρατήσει το επίπεδο των 750 μονάδων, επιτρέποντας όμως και τη διόρθωση των περισσότερων τίτλων που υπεραπέδωσαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 753,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 747,23 μονάδων (-0,95%) και 757,02 μονάδων (+0,34%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 250 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,27%, στις 1.929,58 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.209,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,49% στις 621,08 μονάδες.

Αν και η αγορά βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 747 μονάδες, γρήγορα αντέδρασε ανακτώντας το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 750 μονάδων, το οποίο με τόσο κόπο διέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια η νευρικότητα δεν έλειπε από το ταμπλό, όπου τα τελικά πρόσημα στους περισσότερους τίτλους διαμορφώθηκαν μόλις στις δημοπρασίες.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η νευρικότητα για τη διατήρηση των 750 μονάδων ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αφού η αγορά δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εύλογη κόπωση ορισμένων τίτλων της, αλλά και τις κινήσεις στρατηγικής των funds που διατηρούν short θέσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όταν (ξανά)άνοιγαν αυτά τα funds τις short θέσεις τους τον Ιανουάριο, ο τραπεζικός δείκτης βρισκόταν στις 363 μονάδες (18/1), ενώ σήμερα κινείται πάνω από τις 621 μονάδες. Βέβαια, η άνω του 65% άνοδος δεν έχει κλονίσει τις θέσεις τους, αφού έκτοτε τις αυξήσει κιόλας.

Έτσι, βραχυπρόθεσμα το σενάριο που λαμβάνει και τις περισσότερες πιθανότητες είναι η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, με την αγορά να αναζητά τον επόμενο καταλύτη που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την πλάγια κίνηση. Και ο μεγάλος καταλύτης είναι σαφώς η συνέχιση των προσπαθειών για τη διαμόρφωση ενός πιο ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, συμφωνούν οι εγχώριοι αναλυτές.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές και την επίδραση που θα έχει αυτή στην αγορά μετοχών, εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το σενάριο θα δώσει μόνο βραχυπρόθεσμα ώθηση στο ΧΑ. Και αυτό διότι η Ελλάδα θα δείξει ότι έχει μπει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών και ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Είναι άλλωστε κάτι που φαίνεται το τελευταίο διάστημα και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα, ο Iain Stealey, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην JP Morgan Asset Management, δήλωσε ότι “τους αρέσει το ελληνικό story, ενώ την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα (10ετή) είναι 350 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, κάτι που είναι πολύ ευνοϊκό”. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 2,3%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 2,293%. Ισχυρή βελτίωση συνεχίζει να καταγράφει και η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029, και διαμορφώνεται στο 3,479%, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου του 2006, δηλαδή.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Grivalia, Eurobank, Coca Cola, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντη ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα και Φουρλής.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο -2,27%, έκλεισε τελικά με άνοδο 4,05%, με τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη 3,57% και 3,13% αντίστοιχα. Στο +2,09% έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο +1,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Alpha Bank.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα