Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας όμως μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η νευρικότητα, οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου και οι αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες παρέπεμπαν περισσότερο σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και λιγότερο σε επιβεβαίωση της τάσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 715,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 710,00 μονάδων (-0,62%) και 718,50 μον. (+0,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,89 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07%, στις 1.863,98 μονάδες, ενώ στο -0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.129,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 561,25 μονάδες.

Η αγορά μπορεί να κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, απορροφώντας τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, εντούτοις δεν μπόρεσε να «εξουδετερώσει» την ανησυχία της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο παλινδρομούσε μεταξύ 710 και 718 μονάδων, καθώς η κυβέρνηση διέρρευσε ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε θέσπιση νομοθεσίας για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν δοθεί σημαίνει ότι το ζήτημα γίνεται πολιτικό.

Έτσι, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπλόκαρε τη δόση του 1 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ θα χαλούσε και το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας. Επίσης, δεδομένης της… ροπής της κυβέρνησης σε νομοθετήματα που έχουν «κοινωνικό» αντίκτυπο, αλλά και της προεκλογικής περιόδου, ο σκεπτικισμός στην αγορά αυξήθηκε.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το Χρηματιστήριο σήμερα παρακολουθούσε το σίριαλ μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τηρώντας, είναι αλήθεια, μια θετική στάση αναμονής. Και αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο τέλος σε μονομερείς ενέργειες, αφού αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές, και αφετέρου διότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ανοίξουν περαιτέρω το μέτωπο της Ελλάδας, την ώρα που η αβεβαιότητα λόγω Brexit είναι στα ύψη. Αυτή την ισορροπία δυνάμεων βλέπει και η αγορά και προτίμησε σήμερα απλά να βάλει στοπ στις πωλήσεις, χωρίς όμως να αναλάβει περισσότερο ρίσκο.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι βασικοί καταλύτες σε αυτή την άνοδο, οι οποίοι, σύμφωνα με την NBG Securities, είναι η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά και την ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών καθώς η ανάπτυξη εδραιώνεται, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων καθώς και μία φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να προκύψει από τις εκλογές είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Grivalia και ο Μυτιληναίος σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, παρέχοντας σοβαρές στηρίξεις στο Χρηματιστήριο, ενώ άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, τα δύο μεγάλα βαρίδια στο Χρηματιστήριο ήταν το -4,94% της Πειραιώς και το -2,08% της Εθνικής, ενώ η Coca Cola έκλεισε και αυτή με απώλειες 1,33%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή τελικά ολοκλήρωσαν οι Alpha Bank, Jumbo και ΕΧΑΕ.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα