Μία «αρκούδα» στον Άρη

Καθώς ένα σκάφος της NASA έστρεφε την κάμερά του προς την επιφάνεια του Άρη, ξαφνικά πρόβαλε το… «πρόσωπο μίας αρκούδας».

Συγκεκριμένα η κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter, που ονομάζεται High Resolution Imaging Experiment ή HiRISE, κατέγραψε μια εικόνα από τα πετρώματα του πλανήτη, η οποία όμως έγινε viral εξαιτίας του σχήματός της.

Δύο ρωγμές στην επιφάνεια του Άρη, δύο κρατήρες καθώς και μία ιδιομορφία των πετρωμάτων ήταν αρκετά για να σχηματιστεί το κεφάλι μίας αρκούδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το κυκλικό ρήγμα μπορεί να οφείλεται σε καθίζηση μιας απόθεσης πάνω σε έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης που είχε γεμίσει με λάβα ή λάσπη. Το χαρακτηριστικό που μοιάζει με μύτη αρκούδας είναι πιθανώς μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο ανέπτυξε την κάμερα σε συνεργασία με την Ball Aerospace, κοινοποίησε την εικόνα στις 25 Ιανουαρίου.

Οι υπόλοιπες εικόνες της NASA παρουσιάζουν την απόκοσμη ομορφιά του χειμώνα στον Άρη, καθώς τον περασμένο Μάρτιο, το σκάφος Curiosity εντόπισε έναν βραχώδη σχηματισμό που έμοιαζε με λουλούδι.

«Νέα αρκούδα στην πόλη ή τέλος πάντων στον Άρη»

Η κάμερα HiRISE λαμβάνει εικόνες του Άρη από το 2006, όταν το Mars Reconnaissance Orbiter άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Η πανίσχυρη κάμερα σχεδιάστηκε για να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες της αρειανής επιφάνειας.

Το σκάφος της NASA κάνει κύκλους γύρω από τον Άρη κάθε 112 λεπτά και βοηθά τους επιστήμονες της NASA να μελετήσουν την αρειανή ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα, καθώς και το πώς αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης ο δορυφόρος αναζητά στοιχεία για νερό, πάγο και πετρώματα και ανιχνεύει μελλοντικές περιοχές προσεδάφισης για άλλες αποστολές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα